Zámek v Opočně patří státu. Končí třicetiletý spor, Evropský soud pro lidská práva potvrdil rozsudek

23. únor 2021 10:17

Zámek v Opočně patří definitivně českému státu. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku totiž odmítl stížnost rodiny Colloredo-Mansfeld proti nálezu Ústavního soudu z května 2020, vydanému v restitučním řízení ohledně zámku Opočno. Podrobnosti zjišťovala reportérka Jana Házová. 

Jak se vlastně celý případ vyvíjel?

Čtěte také

Jde o soudní spor České republiky a dcery posledního majitele zámku Kristiny Colloredo-Mansfeldové o vlastnictví zámku. Spor trvá od roku 1991, tedy letos je to 30 let.

Loni v květnu Ústavní soud České republiky zamítl stížnost ve které Kristina Colloredo-Mansfeldová poukazovala na údajně rasový motiv persekuce rodiny, což se ale podle Ústavního soudu s dostatečnou jistotou neprokázalo.

Kristina Colloredo-Mansfeldová ale následně podala proti tomuto nálezu další stížnost, tentokrát k Evropskému soudu pro lidská práva ve francouzském Štrasburku. A ten nyní její stížnost odmítl.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Andrea Šlechtová Českému rozhlasu potvrdila, že tímto krokem lze považovat dlouholetý spor o zámek v Opočně za ukončený.

Zámek Opočno

Výsledek už totiž nelze napadnout u mezinárodního soudu. Dotaz na zamítnutí stížnosti u Evropského soudu pro lidská práva jsme poslali e-mailem také právnímu zástupci Kristiny Colloredo-Mansfeldové, ale odpověď dosud nepřišla.

Co konečné vyřešení 30 let dlouhého soudního sporu znamená pro samotný zámek v Opočně?

Čtěte také

Především to, že správa zámku může začít žádat o peníze z nejrůznějších fondů na opravu nemovitosti. Dosud byl Národní památkový ústav, který opočenský zámek spravuje, ohledně velkých investic limitovaný právě neukončeným soudním sporem. A proto řešil jen záležitosti ve velmi špatném stavu, které se prostě opravit musely.

Když jsme se ptali kastelána Tomáše Kořínka, jaké opravy jsou v tuto chvíli nejvíce akutní, tak potvrdil, že jde především o střechu na budově zámku, která je v havarijním stavu.

Soud o vlastnictví zámku je tedy ukončený, pokračuje ale ještě další řízení. To se týká části mobiliáře.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Kromě zámku samotného se potomci původních majitelů soudí se státem také kvůli části mobiliáře. Tady se jich Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku zastal. Ústavní soud proto obnovil dvě řízení o starších, původně odmítnutých stížnostech. Tuto záležitost nyní řeší Krajský soud v Pardubicích, nová rozhodnutí ale zatím nepadla.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související