Zámek v Náchodě navštívilo víc lidí než loni. Ostatní státní památky v regionu jsou na tom opačně

2. srpen 2022 09:28

Na zámky ve správě Národního památkového ústavu v Královéhradeckém kraji přišlo za první polovinu prázdnin méně lidí než ve stejném období před pandemií koronaviru. Pokles návštěvnosti ale NPÚ zaznamenal i ve srovnání s loňským červencem. Výjimkou je Státní zámek v Náchodě, kam přišlo o více než 1000 lidí víc než loni.

Podrobnosti zjišťovala reportérka Jana Házová. Jediný zámek v Náchodě navštívilo letos o prázdninách víc lidí než loni. Jak jsou na tom ostatní památky?

Čtěte také

Největší propad návštěvnosti má ve srovnání s loňským rokem zámek v Opočně a to o více než 6 tisíc lidí. Na druhém místě v tomto žebříčku je potom zámek Hrádek u Nechanic, tam si lístek koupilo v meziročním srovnání téměř o 4 tisíce méně zájemců.

Jenže v tomto případě, když jsem řekla A, tak musím říct i B. Na Hrádku u Nechanic by totiž podle NPÚ návštěvnost byla za celý červenec vyšší, jenže poslední týden v měsíci byly památka pro veřejnost uzavřena, protože Česká televize tam natáčela štědrovečerní pohádku.

Čím si Národní památkový ústav vysvětluje obecně menší zájem lidí o prohlídky?

Čtěte také

Podle mluvčí NPÚ Lucie Bidlasové by příčinou mohlo být i červencové teplé počasí, kdy lidé spíše vyhledávali koupaliště než prohlídky historických interiérů. Vyšší zájem lidí o památky v teplém počasí je prý ale obecně u takzvané torzální architektury, což jsou zjednodušeně řečeno zříceniny hradů a podobných objektů.

Takové stavby ale na území Královéhradeckého kraje Národní památkový ústav ve své správě nemá. V tomto směru ale můžeme zmínit například zámeckou věž v Náchodě, odkud je výhled do dalekého okolí. A tam byl právě zájem lidí o vstupenky opravdu veliký.

Stejně tak lidé chodí hodně do zahrad hospitalu Kuks, kde je pocitově neustále plno. Ovšem na prohlídku památky už si koupilo lístek méně lidí než v loňském roce.

Čtěte také

Mluvíme o tom, že návštěvnost na památkách obecně klesá, přesto jsou místa a akce, které návštěvníci naopak hodně vyhledávají. Je to tak?

Ano, na náchodském zámku byly například úplně vyprodány noční prohlídky. Velký úspěch zaznamenaly také rodinné prohlídky vedené komtesou Hortenzií v ratibořickém zámku.

Na Státním zámku v Opočně měli rekordní návštěvnost při Svátcích růží 5. a 6. července. Můžeme tedy souhrnně říct, že lidi lákají různé tematické akce, především pro rodiny s dětmi. Které jsou třeba ještě i navíc doplněny o další zážitky, jako jsou například trhy, dětské dílny a podobně.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související