Interiéry náchodského zámku obohatí přes 100 nových předmětů. I křesla z bývalého nacistického kina

12. únor 2022 08:06

Správa náchodského zámku přivezla do historické památky víc než sto nových předmětů. Ty mají obohatit hlavní návštěvnický okruh v prvním patře. Jsou mezi nimi malé i větší kusy nábytku, nádobí, sakrální doplňky a dokonce i několik kuriozit. Například křesla z bývalého nacistického kina. 

Po kompletní přestavbě druhého patra památky v minulém roce tak velké změny čekají i pokoje na hlavní návštěvnické trase.

To, že na zámku pořád chrastí svazek kláčů, na to jsem si už zvykla. Tady to ani jinak nejde.

Čtěte také

Právě vcházíme společně s kastelánkou Ivou Bártovou sice do návštěvnického okruhu, teď je to ale tak trochu skladiště. Je tu mnoho nových kusů nábytku. Odkud se vzaly?

„Přivezli nám je kolegové z Územní památkové správy. To, co vidíme v chodbě, tak je mobiliář, který byl v minulých letech využíván na nedalekém zámku v Opočně. Tam už přestal být zapotřebí, tak jsme si o něj poprosili a kolegové byli tak laskaví, že nám do Náchoda nábytek zapůjčili.“

Vidím stůl, židle, truhly, hodiny. Co ještě dalšího? „Kromě toho, co jste vyjmenovala, tak tady máme ještě celou řádku dalších předmětů. Minulý týden sem byly přivezeny talíře a další nádobí ze státního zámku Sychrov. Takže máme spoustu nového cínového nádobí, kameniny, porcelán a podobně.

Kam se půjdeme podívat dál?

Teď jsme v hlavním sále a tady to vypadá skoro jako v divadle.

Čtěte také

Je tu totiž naskládáno v bublinkové fólii několik červenozlatých křesel. „Je to 21 křesílek ze Senátu Parlamentu České republiky. A přestože vypadají, že by se nám do naší barokně rokokové expozice přímo hodila, vypadají jak z 18. století, tak pocházejí z první poloviny 20. století, ze 40. let. Kdy v Kolowratském paláci v Praze byla nově vytvořena pro potřeby tehdejšího nacistického kina.

„V současném Senátu pro tato křesílka nebylo využití, byla uložena ve skladu. Ale protože je to opravdu krásná práce, také byla asi před pěti lety restaurována. Byla by tedy škoda je nevyužít a proto jsme se rozhodli, že o ně obohatíme zdejší expozici.

Kino nikoliv, ale v minulosti divadlo na náchodském zámku opravdu bylo. „Ano, za vévody kuronského Petra Birona. Nicméně bylo v jiné části zámku, která dnes návštěvníkům není zpřístupněna. A po onom divadle se tam toho ani moc nezachovalo.

Nový nábytek a další přivezené předměty budou mít návštěvníci možnost spatřit ve zdejších prostorách na náchodském zámku od začátku letošní turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související