Náchodský zámek ukrývá poklad. Historickou knihovnu, kde je uloženo několik desítek tisíc knih

28. červenec 2021 08:51

Prázdninové putování po skrytých místech našich památek nás zavede na náchodský zámek. Kastelánka pro nás odemkne dveře, které jsou už mnoho desítek let  pro veřejnost uzamčené. A přitom se za nimi skrývá doslova poklad. Řeč je o zámecké knihovně, která ukrývá více než dvacet pět tisíc svazků. 

Jedny dveře pod zámkem, druhé dveře pod zámkem a dokonce mříž. Přístup ke staré knihovně je v náchodském zámku poměrně složitý.

Čtěte také

Kastelánka Iva Bártová má všechny potřebné klíče k dispozici a právě odemyká poslední zámek. Ocitáme se ve velkých klenutých místnostech. Je to nádhera.
„Jsou to celkem dvě místnosti. Dříve v minulosti to byla ještě další, sousední místnost, kde se dnes odehrávají svatby nebo různé kulturní akce."

Teď je tu starý nábytek. Ten je původní?
„Co se týče tohoto historicky vypadajícího nábytku, tak ano. Potom jsou tu novější regály, kam byly umístěny ještě knihy, které se nám jinam nevešly."

Náchodský zámek ukrývá poklad, historickou knihovnu

Ono se řekne jedna místnost, ale ta je rozdělena obrovskými vysokými policemi.
„Když se na to pozorně podíváme, tak ony vysoké knihovní skříně sem úplně nepasují, zasahují až do samotného prostoru klenby. Jako v jedné z mála prostor na zámku je tu výmalba. Většina prostor, které jsou zpřístupněny návštěvníkům, je natřena pouze na bílo. Tady je to zdobeno jednak samotnou barevnou výmalbou a potom i různými schaumburgskými insigniemi."

V jaké době jsme se to ocitli?

„Knihovna je po posledních majitelích náchodského zámku z rodu Schaumburg-Lippe, kteří tady pobývali od poloviny 19. století do roku 1945. Jinak samotná knihovna má ještě starší kořeny, našli bychom tu i piccolominské knihy, to znamená z doby třicetileté války. A některé jsou i starší."

Čtěte také

Co je to vůbec za svazky? Co se v nich dočteme a jakým jazykem jsou psané?
„Jelikož Piccolominiové byli původem italským rodem, tak samozřejmě nejbližší byla italština případně latina. Nebo i další západoevropské jazyka. Takže bychom tu našli třeba i knihy psané španělsky i francouzsky."

„Co se týče zaměření svazků, tak myslím, že nikoho nepřekvapí, že se jedná především o militaria, tedy knihy s vojenskou tématikou," dodává Iva Bártová.

V letošním roce začala na náchodském zámku obsáhlá evidence všech zdejších knih. Následovat má podrobnější výzkum jednotlivých svazků.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související