Zámek Jawa Kvasiny vypadá po restituci jako cukrátko. Před 30 lety se dalo střechou koukat na hvězdy

25. červenec 2022

Zámek v Kvasinách na Rychnovsku patří rodině Soni Klímové Janečkové. Její pradědeček František Janeček byl významný konstruktér, vynálezce a průmyslník, dědeček František Karel Janeček pak stál u zrodu kvasinské továrny na automobily. A i když měla paní Soňa celý život zámek téměř na dohled, tak se do něj prý až od roku 1992 nikdy nepodívala.

Řekl jsem to správně s vaším dědečkem a pradědečkem?
Ano. Řekl jste to úplně na jedničku, na rozdíl od celé řady v uvozovkách historických publikací, kde si oba tyto pány šťastně pletou. Ano, je to tak, pradědeček František Janeček, původem ze selského rodu, byl technikou neodolatelně váben, až se z něj stal vynálezce, konstruktér, posléze i podnikatel a průmyslník.

On měl tenkrát zbrojovku, je to tak?
Měl zbrojovku, ale paradoxně nejvíc zbohatl na vynálezech, které se týkaly elektřiny a využití dalších technických zajímavostí. Patenty prodal za slušné peníze třeba do Británie nebo do Německa, a za peníze si pak postavil svoji první továrnu.

Soňa Klímová - Janečková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Motorky byly jeho zálibou?
Nikolivěk, prosím. On byl vášnivý cyklista, ale protože měl záhy velmi technicky nadaného syna, mého dědečka Františka Karla, který se prostě pořád koukal, co je kde lepšího a zajímavějšího, už na gymnáziu chodil a říkal: tati, zbraně, to je dobré, ale ty motorky. A tak dlouho spolu rokovali, až jeho tatínek povolil a začalo se jednat o nákupu první motorizace Wanderer a tak vznikla značka Jawa. Je to zkratka JA - Janeček, Wa - Wanderer.

Pradědeček František byl ze selského rodu, ale neodolatelně tak váben technikou, až se z něj stal konstruktér. A vznikla továrna Jawa.
Soňa Klímová Janečková, majitelka zámku Kvasiny

A co automobily?
Auta, to bylo něco podobného. Když se jim podařilo rozjet motocykly, sehnali v Anglii báječného konstruktéra a závodního jezdce Williama Patchetta. A ten udělil jawám takový říz, že se to pěkně rozjelo. No a mladý dědeček už zase povídal: 2 kola jsou prima, ale 4, to by bylo něco!

Čtěte také

To by bylo ještě lepší.
A tak dlouho dumali s tatínkem, s mým pradědečkem, až praděda řekl: dobře, když si to všechno zařídíš, tak já ti z toho našeho společného podnikání poskytnu peníze do rozjezdu. V té době byla na prodej tři panství, Skalka, Ratibořice a Kvasiny. A protože v Kvasinách byla nekonečná pláň kolem prastaré pily vedle nádraží, kde stál také zámek, tak volba padla logicky na Kvasiny. A díky této prozíravosti se teď má Škodovka kam rozvíjet. Tam se pořád staví.

Váš zámek jsme měla na dohled, žila jste v Solnici, ale dovnitř jste po znárodnění nemohla. Nebo se vám tam ani nechtělo, když vám vzali rodinný majetek?
Svým způsobem to bylo tabu, protože zámecký park byl přístupný veřejnosti, ale musím říct, když jsem tam šla a potkávali mě tehdejší nájemníci, tak se na mě ještě škaredili. Jako malá holka jsem to moc nechápala, a tak jsem tam raději nechodila.

Klasicistní zámek Kvasiny, JAWA a botanický ráj skrytý pod horami. Kvasinský zámek vznikl coby pozdně renesanční tvrz, kterou založil Bedřich z Vlkanova někdy po roce 1608. Zámek je významný pro dějiny automobilové, motocyklové a zbraňové, neboť František Karel Janeček, který si jej vybral roku 1928 za rodinné sídlo, byl spolu se svým otcem Františkem Janečkem zakladatelem značky JAWA a Janečkových zbrojovek.

V roce 1992 vám tedy rodinný majetek po revoluci vrátili. Vzpomínáte si na ten okamžik?
Samozřejmě. Byla to hodně složitá situace, protože restituční zákony byly takový kočkopes, aby se něco vrátilo, ale ne zase úplně všechno. Aby co nejvíce zůstalo třeba do kuponové privatizace. Takže nám se vlastně vracel jen dost zchátralý zámek a lesy, pustina kolem. Dívala jsme se střechou na hvězdy. Když člověk vylezl na půdu a podíval se za dobré oblačnosti nad sebe, tak skutečně viděl všechna souhvězdí. A na půdě byl naprosto neuvěřitelný nepořádek. To bylo hrozné.

Čtěte také

Čekalo vás hodně práce.
Těmi střechami jsem začala.

Dnes je to nádherný dům, jako stvořený pro setkávání a nejrůznější akce. Galerie, to je vaše srdeční záležitost.
Celý zámek je moje srdeční záležitost, je to vlastně takový můj koníček, kterému se věnuji mimo práci. Mojí prací je šéfovat firmě Lesy Janeček, která živí spoustu lidí, to je hospodářství a pěstování lesa, Pila Sedloňov a další věci. A když se tomu nemusím už úplně věnovat, tak se věnuji zámku, který se mi podařilo po částech, když se našetřilo, opravit. Občas dokonce přidal něco i Královéhradecký kraj a poslední roky také Ministerstvo kultury. Ovšem dělala jsem dlouhou fasádu včetně oken a lunet, stálo mě to 1,5 milionu a příspěvek jsem dostala 60 tisíc. To jen tak jenom pro představu. Takže opravdu se musí našetřit a pak opravovat. Teď už z toho mám radost, protože zámek vypadá trošku jako cukrátko.

Akce na zámku v Kvasinách na Rychnovsku

Přivítáte tam rádi návštěvníky a turisty?
Samozřejmě. Teď už jsme tak daleko, že kromě galerie, která je podle mého názoru prostorově i dispozičně jednou z nejlepších v Královéhradeckým kraji, máme maličkou historickou expozici, kde se mi podařilo dát dohromady něco dokoupeného, něco zapůjčeného a něco vráceného z původního mobiliáře Náprstkova muzea. Je to taková malá expozice, ovšem je tam samozřejmě také motocykl Jawa. Připomínka toho, že jsme zámek Jawa Kvasiny. Máme otevírací hodiny 10-12 a 14-16 každý den kromě soboty a v neděli máme 14-16. Kdo přijde, tak bude určitě vítaný.

A chystáte i spoustu zajímavých akcí.
Ano, takový náš v uvozovkách nejnacpanější měsíc je červen. Protože tam do toho spadá ještě pouť, kterou slavíme s celým dobrušským děkanstvím u nás v kapli, protože je to kaple svatého Antonína Paduánského, a tak na svatého Antonína máme krásnou mši a Boží tělo. Je to takové příjemné pohlazení pro duši. A pak máme mnoho dalších krásných akcí. Teď v neděli bude končit výstava obrazů dvou akademických malířek, matka a dcera, Helena Slavíková a Helena Hrušková. Jsou to kytičky a malby krajin, prostě nádhera. A 14. srpna otevíráme trošku mimořádnou výstavu, která bude již třetí svého druhu, interaktivní výstava PC grafika, jak ji neznáte. Historie počítačů a hardwaru i softwaru, návštěvníci si tam budou moci zahrát staré počítačové hry z 90. let. Věřím, že to bude zábavné.

Jakub Schmidt a Soňa Klímová - Janečková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jen ještě podotknu, že tuto výstavu připravil váš syn, což dokládá, že vaše rodina má prostě techniku v krvi. Naším hostem byla Soňa Klímová Janečková, majitelka zámku v Kvasinách.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související