Na zámku v Kvasinách představují přes 200 betlémů. A jsou mezi nimi rarity, které jinde neuvidíte

29. prosinec 2021 08:06

Betlémy mají na zámku v Kvasinách na Rychnovsku dlouhou tradici, o svátcích je tam vystavují už 11 let. Tehdy stála u zrodu myšlenky ukázat lidem právě tyto symboly Vánoc známá výtvarnice Jarmila Haldová. 

S majitelkou památky jich letos do pěti reprezentativních prostor nainstalovaly více než dvě stovky. A mezi nimi jsou skutečné unikáty, které jinde uvidíte jen těžko.

Čtěte také

Majitelka zámku v Kvasinách na Rychnovsku Soňa Klímová nás zavedla do úvodního prostoru. Jsme tu poprvé a překvapilo nás, jak je zámek veliký. „Ano, náš zámek je trojkřídlý, klasicistní, a v hlavním křídle s věžičkou máme galerii a veřejně přístupné prostory, které už zná spousta lidí z Čech.“

Teď o Vánocích je také mají možnost poznat, protože jsou tu vystaveny betlémy. První z nich, který je papírový, nás vítá už ve vstupní hale. Ale jdeme se podívat dál.

Původní dřevěné schody nás vedou do prvního patra. „Takhle tady schody vrzaly už pokolení před námi.

Vcházíme do místností plné betlémů. Kde jsme se to ocitli, co tady kdysi bylo? „Za mého dědečka byla v této místnosti jídelna. Potom to byla herna ústavu sociální péče, mezitím to také byly byty, prostor byl rozparcelovaný na takové malé kutlošky. Ale už asi před 15 lety se nám tady podařilo obnovit podlahy, takže jsou tu historické parkety z nějakého 17. století.

Výstava betlémů na zámku v Kvasinách na Rychnovsku

Jdeme se podívat na jeden ze skvostů, které se tu vystavují. „To je ale těžké, protože všechno jsou to unikáty. Ale například z muzea máme zapůjčený krásný historický betlém rychnovský od pana Rittig. Jsou to takové ty typické postavičky a domečky z konce 19. století, možná i starší. To je jeden z našich hitů.

Čtěte také

„A jdeme se podívat ještě na jeden mimořádný betlém. Ten dominuje další místnosti. Je to patrový, kruhový betlém, který je i otočný. Skutečně si ho můžeme opatrně posunout. Není to betlém vyřezávaný, ale soustružený. Pochází z dílny Františka Velebného a jeho rodiny. Ten je opravdu nádherný.

Výstava betlémů na zámku v Kvasinách na Rychnovsku bude přístupná až do 6. února 2022 a to každý den, včetně Nového roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související