Zahradnice Věra Hrabíková: Zahrada je potěšení, práce a zkušenosti. Nic si zbytečně nekomplikujte

22. červen 2021

Ne každý je od přírody zahradním specialistou, a přesto touží po vlastní zahradě. I péče o pozemek ovšem vyžaduje pár základních znalostí. Pojďme se podívat na to, čeho byste se na své zahradě měli pokud možno vyvarovat, abyste si pobyt na čerstvém vzduchu příjemně užili.

Zahradnice Ing.Věra Hrabíková a její profesionální rady pro práci na zahradě v naší radioporadně.

Čtěte také

Ačkoli může některým zahrádkářům připadat péče o zahradu jednoduchá, svými neuváženými kroky si častokrát zbytečně přidělávají práci. Ta je stojí čas, finance a mnohdy je od zahradničení rychle odradí. Zahrada pro úplné začátečníky by měla mít jednoduchý koncept bez zbytečné příkrasy, která vše pouze komplikuje.

Dopředu si sepište, co je pro vás na zahradě opravdu důležité a bez čeho se naopak klidně obejdete. Zvažte, zda pro vás nebude výhodné oslovit zahradního architekta, který bude vaše malé zkušenosti s péčí o zeleň brát v úvahu a navrhne vám zahradní dílo šité pěkně na míru.

Nejčastější chyby

Mnoho začínajících zahrádkářů většinou touží po podobných věcech. Krásným trávníkem počínaje, ovocnými stromy a jezírky konče, ale věřte, že právě „perfektní" vzhled některých prvků bývá založen na dobrých znalostech a jistých zkušenostech.

Čtěte také

Zahradník začátečník možná ani netuší, co vše stojí za perfektním, sytě zeleným trávníkem bez plevelů. Kromě jedné až dvou sečí během týdne vyžaduje několikrát do roka postřik proti dvouděložným plevelům, které se zde chtě nechtě vždy usadí.

Pokud se zahradou začínáte, možná bude lepší si hned na startu nevytyčovat příliš vysoké cíle. Začněte hezky pozvolna a s nabývajícími zkušenostmi se pouštějte do větších akcí. Náročný začátek vás sice možná bude chvilku bavit, ale časem si uvědomíte, že byste za tu dobu mohli stihnout mnoho jiného, a tento problém vás začne vás čím dál tím více pálit.

Zbytečně si nic nekomplikujte

Jednoduchý a dobře zvládnutý koncept musí vždy myslet i na zvládnutelnou údržbu. Jedna z nejzákladnějších chyb majitelů pozemků spočívá ve výsadbě rostlin přímo do travnaté plochy.

Čtěte také

Obsekávat tyto bodové výsadby určitě nikoho nebude dlouhodobě bavit, nehledě na časovou náročnost a případné poškození vysázených rostlin sekačkou nebo jinou technikou.

Rostliny patří do záhonů, které mají jasně definovaný tvar a okraje. Čím jednodušší tvar záhonu, tím lépe se vám bude celá zahrada sekat. Do výsadeb sázejte pokud možno jen rostliny, kterým vyhovují místní podmínky, jinak bude třeba znásobit zálivku, což není efektivní ani z hlediska spotřeby stále více nedostatkové vody.

Ing. Věra Hrabíková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu se zahradnicí Věrou Hrabíkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.