Co červenec neuvaří, srpen nedopeče, říká stará pranostika. Prázdniny na zahradě a péče o rostliny

15. červenec 2019

Na zahradě je příjemně, ovoce dozrává a čerstvě utržené je plné chuti, jaké nikdy zakoupené v supermarketu nedosáhne. Ze sklizené zeleniny připravujeme lehká letní jídla, zejména pak osvěžující saláty. Také nastává období zavařování, kompotování a nakládání.

Zahradní rádce František Hlubocký v naší radioporadně na téma: prázdniny na zahradě. Bio i chemická ochrana rostlin.

Ovocné stromy a keře

Sklízíme třešně, višně, meruňky, broskve, raná jablka a hrušky, rané odrůdy pološvestek, ryngle a mirabelky. Z ovocných keřů pak všechny barvy rybízu, angrešt a v teplých regionech i maliny a kanadské borůvky.

Co je pro pěstitele nejdůležitější? Aby bylo vlhko, ale ne moc, a dost sluníčka, ale ne velký žár

rajčata

Zkušený zahradní rádce František Hlubocký v naší radioporadně. Téma: červenec na zahradách.  

Letní řez po sklizni čeká jádroviny a peckoviny. Ze sklizeného rybízu a angreštu kompletně vyřežeme třetinu až polovinu starých výhonů. V tomto období můžeme očkovat broskvoně i podnože meruněk a štěpovat peckoviny a jádroviny.

Zavlažujeme v období sucha, a to nejlépe po ránu nebo podvečer. Pro dobrý růst potřebují také pravidelné přihnojování, nejlépe draslíkovými a fosforečnými hnojivy. Podzimní jádroviny kontrolujeme a probíráme špatně se vyvíjející plody, abychom zabezpečili ty kvalitní i za méně příznivých podmínek.

Spadané a chorobami nebo škůdci napadené plody odstraňujeme, aby se nestaly zdrojem plísňových infekcí a dalších chorob. Stromy a keře ošetřujeme proti chorobám a škůdcům. Ohniskově likvidujeme mšice. Pokud zjistíme na vrcholcích výhonů výskyt padlí (jakoby moučnatý povlak listů), raději je odstraníme.

Třešňové sady Svinčany - zahradník František Hlubocký v koruně

Mezi stromky sežínáme plevele a nenecháme je vysemenit a tak se dále šířit. Z posečené trávy vytváříme kolem stromů vrstvu mulče.

Záhonové pěstování

Sklízíme okurky, mladé cukety, rajčata, papriky, česnek, cibulku, listové zeleniny nebo letní košťáloviny i mladý hrášek. Salát a naťovou zeleninu nesklízíme v horku, aby zbytečně neuvadala a zachovala si co nejvíce čerstvosti.

Zahradník František Hlubocký mezi keříkovými angrešty

Že jsou česnek a cibule zralé ke sklizni poznáme u česneku podle narovnávajících se palic a u cibule podle zasychající natě. Sklizené záhony nenecháváme zahálet, aby se na nich nešířily plevele. Sázíme kedlubny, květák a kapustu pro pozdní sklizně. Vyséváme ředkve, pekingské zelí, vodnici.

Růžová radioporadna. Zahradník František Hlubocký a základní členění odrůd růží

Růže

Radioporadna: zahradník František Hlubocký a povídání o růžích. V čem nejčastěji chybujeme? Jak využít přírodní repelenty? Jak načasovat prořezání? Základní členění odrůd růží. Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Koncem měsíce sejeme pekingské zelí pro podzimní pěstování, různé kultury krátkodobých salátů, endivie, fazole, květák a další druhy zeleniny. Choulostivé výsevy chráníme textilií proti hmyzu. Podle potřeby zaléváme. Přihnojujeme křen, reveň a chřest.

Velký problém míváme s mšicemi, molicemi, roztoči a dalšími škůdci. Můžeme je likvidovat ekologicky. Z chorob se může začít projevovat plíseň okurky, v závěru měsíce je možný výskyt plísně bramborové na rajčatech, podmíněná vlhčím počasím. Preventivně je ošetřujeme měďnatými přípravky.

V bylinářské zahrádce odstraňujeme zbytky po odkvetlých výhonech levandule, šalvěje a dalších bylinek. Abychom je mohli dále využívat pro sklizeň čerstvých lístků, sežínáme je v kratších intervalech a vrcholky buď hned využijeme nebo je sušíme nebo mrazíme.

Celou radioporadnu s Františkem Hlubockým si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.