„Za každou lidovou radou se skrývá lidský příběh. Rád je odhaluji a obdivuji,“ směje se Láďa Hruška
Láďa Hruška, vlastním jménem Ladislav Hruška, rodák z Městce Králové, je původním vzděláním učitel se zaměřením na chemii a biologii. Už během studií na pedagogické fakultě získával první zkušenosti jako redaktor v regionálním tisku.
V pátek 21. února 2020 byl hostem naší radioporadny od 11:00 v přímém přenosu z radiokavárny District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové televizní reportér Ladislav Hruška, známý také jako propagátor pokrmů zhotovených z levných surovin.
Po absolutoriu se rozhodl alespoň chvíli své zaměření uplatnit ve škole a dva roky vyučoval na škole v Městci Králové. V roce 1998 zaměstnání učitele opustil a přijal pozici reportéra v Nymburském deníku.
Snažím se úspěšně prožít každý den. Rád večer usínám s úsměvem na tváři
V dalších letech postupně pracoval pro Český rozhlas, Frekvenci 1 a od roku 2007 pro TV Prima.
V roce 2012 nastoupil do TV Nova, kde se přes pozici terénního zpravodaje dostal k funkci „potravinového inspektora“.
Láďovy recepty z levných surovin
Z toho na pokyn vedení televize časem vznikl kulinářský experimentátor, který přímo v rámci zpravodajství zkoušel vařit z levných receptů, které na jeho výzvu začali do televize posílat diváci.
Čtěte také
Láďa Hruška tyto recepty z levných surovin, někdy i považovaných za potravinový odpad, propagoval jako „levné a chutné“. Prakticky okamžitě za to začal být kritizován celou řadou dietologů a lékařů.
V září 2014 TV Nova vydala tištěnou kuchařku Vaříme s Láďou Hruškou, rovněž kritizovanou výživovými experty. Z knihy se stal bestseller; jedná se o nejprodávanější naučnou knihu za posledních 25 let a zároveň o jednu z nejprodávanějších knih v české historii. Do konce roku 2014 se mělo prodat 400 000 kusů, původní náklad přitom činil jen 30 000.
Životní sen Ládi Hrušky?
Naučit se bruslit, plavat a hrát squash nejméně jako začínající poloprofesionál.
Další aktivity, záliby, sport? Zaprodal jsem své tělo i duši skautingu. Naučili mě tam třeba, jaké uzle si mám uvázat, když mi bude nejlíp i nejhůř. Opravdu fajn spolek. Ne nadarmo se říká: jednou skautem - navždy skautem, říká Ladislav Hruška.
Recept na tvarohové pečivo bez mouky
Suroviny na 8 porcí:
250 g nízkotučného tvarohu, 4 vejce, 1 pytlík kypřícího prášku, koření, sůl a pepř
Postup:
V míse smíchejte tvaroh s vaječnými žloutky. Přidejte kypřící prášek, osolte a opepřete.
V jiné míse udělejte sníh z bílků. Vmíchejte ho do tvarohové směsi. Důkladně promíchejte a přidejte bylinky (vhodný je např. rozmarýn nebo provensálské koření).
Předehřejte troubu na 150 °C. Připravte si pečicí plech, který vyložte pečicím papírem. Na papír pomocí lžíce rozmístěte kolečka těsta. Posypejte kmínem nebo hrubozrnnou solí a pečte 30 - 35 minut dozlatova.
Celkový čas přípravy: 40 min
Recept na sýrovou roládu
Suroviny:
12 plátků tvrdého sýra, pomazánkové máslo, šunka, zelenina na ozdobu
Postup:
Sýr rozložíme na pečící papír do obdélníků 3x4 cm čtverce. Každý čtvereček sýru asi 0,5 cm přeložíme přes sebe. Troubu zahřejeme a počkáme až sýr změkne.
Vytáhneme plech, jemně sýr přejedeme válečkem na nudle (až se spojí v jeden plát). No a vyřádíme se na náplních. Nám nejvíc chutná plát potřít pomazánkovým máslem, poklást šunkou, znovu pomazánkové máslo, proužky barevné papriky a svinout do rolády.
Zabalíme do mikroténové či potravinářské strečové fólie a necháme do druhého dne ztuhnout. Krájíme na cca 1 cm plátky a podáváme s vekou.
(Podobně můžeme udělat malé roládky z jednotlivých čtverečků plátkového sýru. Každý plátek naplníme, svineme, necháme ztuhnout a krájíme taktéž na kolečka. Ty jsou výborné na rohlíku jako jednohubky.)
Zdravý makovec bez cukru a mouky je nabitý zdravými surovinami
Suroviny:
200 g mletého máku (1 balení), 250 g polotučného tvarohu (1 vanička), 4 větší jablka (nastrouhaná), 4 vejce, 2 odměrky vanilkového proteinu (nemusí být, ale místo toho dejte 3-4 lžíce mletých ořechů)
Na dochucení: 1/2 lžičky skořice, kůra z půlky citrónu
Postup:
Smícháme všechny ingredience: mák, tvaroh, nastrouhaná 4 jablka, 4 žloutky (z bílků vyšleháme sníh), protein, kůru z citrónu, kypřící prášek a skořici - důkladně promícháme. Pokud nechceme přidávat protein, místo něj přidejte do směsi na těsto 3 - 4 lžíce mletých ořechů.
Ze 4 vaječných bílků vyšleháme sníh, který opatrně zamícháme do směsi na těsto. Vznikne nám lité nadýchané těsto, které nám zaručí dokonalý výsledek.
Těsto nalijeme do kulaté nebo čtvercové formy (20 - 25 cm) vyložené pečícím papírem. Pečeme cca 50 min na 170°C. Po upečení necháme vystydnout na mřížce, nakrájíme a můžeme podávat.
Oblíbené jídlo, pití Ládi Hrušky? Těstoviny na všechny způsoby. V přírodě vede jednoznačně párek opékaný nad ohněm.
Snažím se, abych úspěšně završil každý pracovní i mimopracovní den. Hlavně když večer usínám s úsměvem na tváři. A to je zatím naštěstí často, usmívá se Láďa Hruška.
Související
-
Hruškovicí připíjejí Eva Hrušková a Láďa Hruška na zdraví a nový rok všem lidem dobré vůle
Pátečními hosty Lady Klokočníkové byli v pátek 28. prosince po 10. hodině tentokrát Eva Hrušková a Láďa Hruška. Dozvíte se, co má společného herečka a televizní reportér.
-
Rychlé tortilla toustíky
Máte v lednici vajíčko, sýr a šunku a ve špajzce tortillové placky z obchodu? Pak určitě musíte vyzkoušet rychlovku na grill, kterou budou milovat hlavně vaše děti.
-
Kávou proti hladu? Zázvorový čaj a zdravé tuky, to jsou „fígle“, které nás zbaví pocitu hladu
Budeme hovořit o tom, jak redukovat hlad a zvyšovat pocit sytosti bez příjmu kalorií. Jak si Češi stojív otázce nadváhy a obezity? Změnilo se něco za posledních 30 let?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.