Z pohledu historiků není omezení výuky a uzavření škol úplně mimořádná záležitost našich dějin

17. listopad 2020

Žáci prvních a druhých tříd se ve středu 18. listopadu vracejí po více než měsíci do školních lavic. Omezení výuky zasáhlo do chodu mnoha rodin, z pohledu historie ale nejde o ojedinělou záležitost. Například během 20. století měli studenti a žáci výpadky ve výuce hned z několika důvodů. 

Čtěte také

S historikem Ivo Rejchrtem sedíme na zahradě královédvorského gymnázia. A povídáme si i tom, že nepřítomnost dětí ve školách na vyučování není z historického hlediska zase až tak nic mimořádného.

„Já se dlouhodobě věnuji první světové válce a nečekal jsem, že to bude tak aktuální, ale je to tak. Můžeme to srovnávat, ale je pravdou že období první světové války bylo mnohonásobně horší v řadě dalších ohledů, než je jen docházka do školy."

„Navíc je nutné říci, že tehdy se škola vůbec nekonala, nebylo žádné náhradní vyučování. Nebyla platforma, jak ho nahradit. Ale když za první světové války nebylo uhlí, protože hospodářství už klopýtalo, tak se například ve Dvoře Králové nad Labem na dvou školách zastavila výuka v zimě 1917 až 1918 na dlouhé čtyři měsíce."

Čtyři měsíce děti nechodily do školy

„Nebyl způsob, jak jim dávat hodiny a úkoly. A tam už výpadek vzdělání byl naprosto zásadní. Navíc například na zdejším gymnáziu chodili maturanti do armády, takže místo toho, aby šli k maturitě, tak odjížděli na frontu. A chyběla jim tak významná část středoškolského vzdělání."

Čtěte také

A jak to vypadalo s výukou v jiných historických obdobích?

„Za druhé světové války bylo totální nasazení, kdy nejstarší studenti byli povoláni na práce ve prospěch Německa. Koneckonců královédvorské gymnázium za druhé světové války trpělo, byla tady německá škola. A nakonec jsme byli sloučeni na chvíli s Jaroměří."

„Mimochodem v první světové válce to bylo také. Sice se v zimě moc neučilo kvůli nedostatku uhlí, ale v létě se pro změnu zkrátil školní rok, aby děti pomohly zachraňovat na polích úrodu, když jejich otcové byli na frontě."

Čtěte také

V minulosti už lidstvo zažilo nejrůznější epidemie. Teď se hodně připomíná Španělská chřipka. Tohle období také u nás v Čechách také zasáhlo ekonomiku a školství?

„Zasáhlo a to velmi výrazně. Například naše dvorské gymnázium od 5. října do 4. listopadu 1918 neučilo. A bylo to ze stejných důvodů jako dnes. Aby se lidé nesetkávali," dodává Ivo Rejchrt.

Školy po celé republice zažily takových výpadků ve výuce po druhé světové válce více. Ale tam už se jednalo většinou o krátkodobé záležitosti.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.