Z pětice nosorožců přemístěných z Evropy do národního parku Akagera ve Rwandě bohužel jeden uhynul

25. duben 2020 10:10

Safari Park Dvůr Králové se připojil k žádosti adresované české vládě, aby mohl otevřít venkovní výběhy pro veřejnost ještě před 25. květnem 2020.

V této souvislosti vyjádřilo vedení parku mimo jiné i obavy z neplnění svých závazků zakotvených v mezinárodním projektu na záchranu severních bílých nosorožců. My se teď ale v reportáži redaktorky Dany Voňkové vrátíme do loňského léta, kdy Jan Stejskal a Jan Žďárek finišovali s přípravou na odjezd pětice nosorožců do národního parku Akagera ve Rwandě.

Čtěte také

Ve skupině byl i nedávno uhynulý samec Manny jiného druhu - nosorožce černého.

Jak uvedl vedoucí oddělení komunikace a mezinárodních projektů Jan Stejskal „smutnou zprávu o úhynu černého nosorožce Mannyho v národním parku Akagera ve Rwandě oznámila Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), rwandská vláda a organizace African Parks“.

Manny, starší ze dvou převezených samců,který se narodil v Safari Parku Dvůr Králové, uhynul 10. února 2020. Podle prvního šetření se tak nestalo vinou pytláků.

Důvodem by mohla být porucha trávicího ústrojí, příčina úhynu ale nebyla ještě přesně stanovena. Více informací by měly přinést výsledky laboratorních testů.

Čtěte také

Kvůli globálním omezením v důsledku pandemie onemocnění Covid-19 je však nepravděpodobné, že závěry šetření budou známé v dohledné době.

Mannyho v národním parku Akagera neustále sledoval tým specializovaných stopařů a na podporu aklimatizace mu poskytoval i příkrm. Po náhlém zhoršení zdravotního stavu a změně v příjmu potravy vedení parku celou situaci okamžitě konzultovalo s veterináři.

Samec ale bohužel uhynul dřív než mohlo dojít k veterinární intervenci. Ostatní čtyři nosorožce odborníci nadále monitorují, podle jejich mínění jsou zvířata v pořádku.

Transporty zvířat, které jsou základním nástrojem pomoci ohroženým druhům ve volné přírodě, bohužel s sebou nesou určitou míru rizika.

Čtěte také

Pro zvířata je důležité, aby se v novém prostředí dobře adaptovala na odlišné podmínky. Vyžaduje si to i kvalitní práci zkušených veterinářů, ošetřovatelů a odborníků na přesuny zvířat.

Vše se děje v souladu s pravidly Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) pro reintrodukce a ochranářské translokace.

Navzdory Mannyho úhynu zůstává skupina nosorožců převezená do Rwandy z Evropy důležitým příspěvkem k založení udržitelné a zabezpečené populace nosorožců v národním parku Akagera.

Další informace budou poskytnuty, až budou známy závěry histopatologického vyšetření.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související