Třetí životaschopné embryo je na světě. Zvýšilo naději na přežití nosorožců bílých severních

15. leden 2020 15:35

Další krok směrem k záchraně nosorožců bílých severních. V prosinci 2019 se podařilo znovu odebrat vajíčka od Nájin a Fatu, posledních samic nosorožce bílého severního v rezervaci Ol Pejeta, a přes Vánoce se z nich podařilo vytvořit další čisté embryo nosorožce bílého severního. 

V srpnu 2019 dosáhl tým vědců a ochránců přírody průlom v záchraně nosorožců bílých severních před vyhynutím. Vědci odebrali vajíčka ze dvou zbývajících samic, ta uměle oplodnili pomocí zmrazených spermií již uhynulých samců a vytvořili dvě životaschopná embrya nosorožců bílých severních.

Čtěte také

S velkou podporou keňské vlády a za přítomnosti ministra Najiba Balaly vědecký tým zahrnující Safari Park Dvůr Králové celý postup v prosinci 2019 zopakoval a během Vánoc vytvořil další embryo.

Tím se výrazně zvýšila šance na úspěšnou produkci mláděte a zároveň se ukázalo, že procedura je bezpečná a může být prováděna opakovaně, dokud zvířata příliš nezestárnou.

Protože nevíme, kolik embryí bude potřeba k úspěšnému narození nového severního bílého nosorožce, je každé nově vytvořené embryo mimořádně důležité.

Projekt BioRescue
Odběr vajíček z nosorožčích samic je součástí mezinárodního výzkumného projektu s názvem BioRescue, na němž se podílí IZW Berlín, Avantea a Safari Park Dvůr Králové. Cílem projektu není pouze vytvoření embrya v laboratoři z odebraných vajíček a spermatu, ale zahrnuje rovněž výzkum vývoje pohlavních buněk z kmenových buněk nosorožců.

Nyní probíhají přípravy na další kroky záchranné mise.

autor: baj | zdroj: Jan Stejskal - Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související