5 nosorožců má úspěšně za sebou cestu ze Safari Parku Dvůr Králové do africké Rwandy

25. červen 2019 07:59

Pět kriticky ohrožených nosorožců černých bylo úspěšně přepraveno ze Safari Parku ve Dvoře Králové do národního parku Akagera ve Rwandě. Tato skupina má podpořit obnovení populace nosorožců v zemi. Na převozu se podílela rwandská vláda, organizace African Parks a zastřešila ho Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií.

Počet nosorožců černých v národním parku Akagera ve Rwandě se v pondělí 24. června rozrostl o dalších pět zvířat. Dva samci a tři samice, z nichž tři pocházejí přímo ze dvorského safari parku, byli krátce po příjezdu do Akagery postupně vypuštěni z přepravních beden do tzv. bom, menších ohrad oplocených dřevěnými kůly. Pětice nosorožců by měla podpořit zejména genetickou pestrost tamní populace.

Největší transport nosorožců na světě, který směřuje zpátky do Afriky, vyrazí ze Dvora Králové

Nosorožec Sudán

Dnes nás čeká cesta do Afriky. Tam se už za pár dní také vydá pětice nosorožců ze Safari Parku ve Dvoře Králové, kde se na cestu chystají a připravují. A tak se na to všechno zeptáme ředitele Safari Parku Dvůr Králové Přemysla Rabase, kterého vítáme ve studiu. 

„Nově přivezená zvířata posílí skupinu nosorožců, kterou jsme převezli v roce 2017 a přispěje ke znovuobnovení populace nosorožců černých ve Rwandě,“ říká Jes Gruner, ředitel parku Akagera. „Jsme svědky mimořádné chvíle, která je vyvrcholením mezinárodní spolupráce pro zajištění budoucnosti nosorožců ve volné přírodě. Jejich příjezd je známkou toho, že se Akagera rozvíjí správným směrem a dokazuje naše odhodlání v ochraně zvířat.“

Cesta pěti zvířat začala ve Dvoře Králové v neděli 23. června v časných ranních hodinách. Tým ošetřovatelů, zoologů a veterinářů začal s nakládáním zvířat už ve čtyři hodiny ráno za pomocí těžké techniky. Bedny se zvířaty vážily přes dvě a půl tuny. „Na transport byli nosorožci trénováni několik týdnů, veterinář Pete Morkel jim navíc během cesty aplikoval tišící prostředky, aby předešel stresu zvířat. Ze safari parku vyrazil konvoj se vzácným nákladem před devátou hodinou a díky skvělé pomoci Celní správy ČR plynule dojel na pražské letiště. V 18 hodin pak s nosorožci vzlétl Boeing 747-400F směr Rwanda,“ uvádí Jan Stejskal, vedoucí mezinárodních projektů Safari Parku Dvůr Králové

Pět kriticky ohrožených nosorožců černých bylo úspěšně přepraveno ze Safari Parku ve Dvoře Králové do národního parku Akagera ve Rwandě

Z rwandského letiště Kigali cesta pokračovala nákladními auty do národního parku, jehož brány posádka s nosorožci překročila po 13. hodině. O další přibližně dvě hodiny později začala být zvířata vypuštěna do bom. Jako první šel samec Manny, pátá z bedny vylezla nejmladší Jasiri.

V bomách zůstanou nosorožci několik prvních týdnů, aby měli dostatečný čas seznámit se novými podmínkami. Jakmile si zvyknou, přemístí se do velkých výběhů majících okolo deseti hektarů, kde bude pokračovat další fáze aklimatizace. Posledním krokem bude jejich vypuštění do volné přírody v severní části parku, které by mohlo nastat přibližně za rok.

Pět kriticky ohrožených nosorožců černých bylo úspěšně přepraveno ze Safari Parku ve Dvoře Králové do národního parku Akagera ve Rwandě

„Jsme zcela oddáni myšlence vrátit zpět nosorožce černé do Rwandy,“ říká Clare Akamanzi, ředitelka Vládní rady pro rozvoj Rwandy (Rwanda Development Board, RDB). „Jejich zdraví a to, aby prospívali, je pro nás naprosto zásadní cíl. Jsme pyšní na všechno, co jsme dosud podnikli pro to, aby se z Akagery znovu stal bezpečný domov pro divoká zvířata. Nyní je park i díky přítomnosti velké pětky úžasným místem.“

Národní park Akagera je přísně chráněné území tvořené savanami a je tak ideálním místem pro život nosorožců černých. Díky spolupráci s RDB a African Parks prošel park radikální proměnou. V roce 2017, tedy deset let poté, co tam byl spatřen poslední nosorožec, do parku v rámci projektu podporovaném Nadací Howarda G. Buffeta převezli 18 nosorožců z JAR. Tato skupina se mezitím rozrostla o tři mláďata. Navíc se v posledních letech podařilo výrazně zlepšit vymáhání práva, ekonomickou situaci parku a také tam vytvořit spolehlivou komunitu lidí. To jsou klíčové faktory, díky kterým se povedlo téměř vymýtit pytláctví. A tak se do Akagery kromě nosorožců v minulých letech vrátili rovněž lvi.

Šťastné loučení ve Dvoře Králové. Nosorožci se vrátí tam, kam patří, do africké přírody

Nosorožec Fatu v Keni v roce 2017

Dnes se podíváme do Dvora Králové nad Labem. A povídat si budeme o zvířatech, jak jinak, protože naším hostem je mluvčí Safari Parku Dvůr Králové Andrea Jiroušová.

Pro životaschopnost rwandské populace nosorožců černých je důležité přivážet nová zvířata, která zvýší její genetickou pestrost. Jednotliví nosorožci původem ze Safari Parku Dvůr Králové, Flamingo Landu v Anglii a Ree Park Safari v Dánsku vybral pro tento projekt Mark Pilgrim, koordinátor chovu nosorožců černých v Evropě v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA).

„Úspěchy chovu nosorožců v lidské péči nám umožňují obohacovat stávající populace nosorožců v Africe,“ říká Thomas Kauffels stojící v čele EAZA. Moderní zoo jsou zásadním klíčem v ochraně zvířat. Naše spolupráce s Akagerou a RDB dává správný příklad, jak mohou zahrady přímo pomáhat populacím ohrožených zvířat v jejich původním prostředí.

V Akageře byla zavedena rozsáhlá protipytlácká opatření, která mají zajistit dlouhodobou bezpečnost nejen akagerských nosorožců. Tato opatření zahrnují zejména speciálně vycvičené stopovací hlídky, vytrénované psy a letecký dohled.

Černí nosorožci jsou dle Červeného seznamu ohrožených druhů kriticky ohrožení. Na světě jich zbývá okolo 5000 jedinců, přičemž nosorožců černých východního poddruhu je už pouze několik stovek.

Pět kriticky ohrožených nosorožců černých bylo úspěšně přepraveno ze Safari Parku ve Dvoře Králové do národního parku Akagera ve Rwandě
autor: baj | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související