Šťastné loučení ve Dvoře Králové. Nosorožci se vrátí tam, kam patří, do africké přírody

5. květen 2019

Dnes se podíváme do Dvora Králové nad Labem. A povídat si budeme o zvířatech, jak jinak, protože naším hostem je mluvčí Safari Parku Dvůr Králové Andrea Jiroušová.

Už jste také odstartovali letošní hlavní část turistické sezony?
Hlavní sezona je odstartovaná už od 19. dubna, takže frčíme v plném provozu.

Pojďme si říct, co se u vás dělo ve středu 1. května. Protože vy jste se loučili s nosorožci. Proč jste se loučili?
Zní to smutně, že jsme se loučili, ale na druhou stranu je to spíš veselá záležitost. Přáli jsme šťastnou cestu pěti nosorožcům, kteří se už v červnu vydají do Rwandy, převezeme je přímo ze Dvora Králové do Afriky do rezervace Akagera tedy ve Rwandě. A na to rozloučení přijeli kmotři těchto zvířat. Ne tedy všech pěti, ale přijel herec Ondřej Vetchý, který kdysi pojmenovával jednu ze samic Jasmínu a boxer Ondřej Pála, který zase naopak dával jméno samci Mannymu.

Andrea Jiroušová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Těch nosorožců je celkem pět, ale jen tři jsou ze Dvora Králové, je to tak?
Naši jsou jen tři, kteří se narodili přímo u nás. Plus k nim ještě přibyli, v prosinci jsme převezli dva nosorožce, kteří se narodili v jiných evropských zoologických zahradách. Ale tím, že pojedou pohromadě, je zapotřebí je trénovat dohromady, musí si na sebe zvyknout, aby nebyli nervózní. Takže se u nás na tu dalekou cestu připravují. My jsme už e do Afriky převezli docela hodně nosorožců, máme s tím bohaté zkušenosti. Ošetřovatelé znají postupy, jak je trénovat, jak je připravovat, co je pro ně důležité. Tak jsme rozhodli ve spolupráci s těmi dalšími evropskými zahradami, že bude nejlepší, když se budou připravovat u nás a pojedou všichni najednou.

Nosorožci si musí na sebe zvyknout, aby se seznámili. A možná nejzajímavější je trénování na bednu, v které cestu absolvují.
Andrea Jiroušová, mluvčí Safari Parku Dvůr Králové

Jak taková příprava nosorožců vypadá? Co se všechno učí? Tak nejdřív bylo asi nejdůležitější, aby si na sebe zvykli.
Aby si na sebe zvykli, aby se seznámili. To nejde pustit je najednou všechny do jedné ohrady, aby se seznámili. Vůbec ne, to seznamování začalo opravdu pomalu přes nějaké bariéry. Jen vedle sebe vlastně sousedili v boxech a postupně jsme některé z nich začali pouštět třeba i dohromady do výběhů, aby si na sebe zvykli. A ta druhá část, možná důležitější a také pro lidi, kteří to pak uvidí, záživnější, je trénování na bednu. Oni do Afriky pojedou v přepravní bedně, každý ve své. A je důležité, aby si zvykli, jak taková bedna vypadá, jak vypadá uvnitř, aby si zvykli v ní pobývat delší dobu. A na to mají ošetřovatelé úplně jednoduchý trik. Prostě do té bedny, kterou jim pak dají do výběhu, dávají krmivo a oni si tam zvyknou chodit na žrádlo.

Nosorožec Sudan

Takhle na ně vyzrajete. Jsou to nádherná zvířata, ale hodně plachá. Takže, už si zvykli na bednu?
Bedna tam zatím ještě není, bedny se vyrábějí a dá se říct, že ke konci května se jim budou umisťovat do výběhů a budou do nich postupně chodit. Ono se řekne bedna, ale není to jen tak ledajaká bedna. Jedna stojí okolo 130 000 korun. A je jich pět. Takže náklady na převoz šplhají do závratných výšin. Nejsou to pouze ony bedny, je to například i cena za letadlo, která se vyšplhá okolo tří milionů korun. To znamená, že v současné době je naše hlavní práce sehnat co nejvíc finančních prostředků. S tím nám pomáhá i patronka onoho převozu, kterou je Veronika Vařeková, známá česká modelka. Právě dnes přebírá v New Yorku cenu za pomoc při ochraně přírody. A tam celý svůj proslov věnuje tomuto převozu nosorožců ze safari parku.

Ve Dvoře Králové se rozloučí s pěti nosorožci a otevřou nový most v safari

Nosorožec Najin v Keni v roce 2017

Ve dvorském safari parku se ve středu 1. května uskuteční slavnostní otevření nového mostu v safari a zároveň rozloučení s nosorožci, kteří se letos na konci června vydají do národního parku Akagera ve Rwandě. Šťastnou cestu jim přijde popřát herec Ondřej Vetchý, jenž se stal kmotrem právě jednoho z nich, a to samice Jasmíny, kterou v roce 2010 slavnostně pojmenoval.

Ale i každý obyčejný člověk se může zapojit a přispět na cestu.
Určitě. Každý obyčejný člověk, každý smrtelník nám může pomoci s převozem. A to buď že nám přispěje nějakou finanční částkou na naše konto WILDLIFE, ze kterého financujeme všechny naše ochranářské aktivity. Nebo přijede k nám do safari parku a koupí si tričko nebo nějaký jiný suvenýr. Výtěžek z tohoto prodeje pak jde také na převoz zvířat.

Kdy vyrazí na cestu?
Pojedou ke konci června. Pokud všechno dobře půjde, tak by měli vyrazit na konci června.

To ale bude pro vás smutné, definitivní loučení, ne?
Určitě pro ty, kteří s těmi nosorožci strávili nejvíc času, tedy ošetřovatelé a zoologové. Ale obecně je to šťastné loučení, protože nosorožci se vrátí tam, kam patří, tedy do přírody.

Nosorožec Sudan

Tak jim to přejme. Andreo, pojďme si teď povídat o vašich přírůstcích. Tedy ne přírůstky, které by se snad k vám přistěhovaly, ale narodily se u vás. Prý máte malou žirafu.
Máme malou žirafu, máme malého hrabáče, máme malé karakaly. A ta žirafa je z nich, když to tak počítám, nejstarší. Je to holka a narodila se už někdy v prosinci. Myslím, že to bylo 21. prosince. Takže to byl takový trochu vánoční dárek.

I s překvapením.
Bylo to překvapení, protože nejen u lidí, ale i u zvířat dochází k nechtěným těhotenstvím. My jsme to neplánovali, ale stalo se to. Popravdě, ani nevíme, kdo je otcem. Matka je jasná, ale tatínka neznáme.

Vánoční žirafí mládě Olivia se už v Safari Parku Dvůr Králové těší na dlouhé jarní procházky

Vánoční žirafí mládě Olivia v Safari Parku Dvůr Králové

Tentokrát vám v Safari Parku Dvůr Králové představíme žirafí slečnu Olívii, která se narodila o vánocích loňského roku. Což není úplně běžný termín. Královédvorští chovatelé dobře vědí, že mláďatům prospívá pohyb ve výbězích a na čerstvém vzduchu, ale ani oni přírodě neporučí.

Takže i takto to jde. Já jsem si myslel, že v zoologické zahradě se to spíš plánuje.
Ano, v zoologické zahradě se to spíše plánuje, protože my jsme schopni tomu předcházet, aby k tomu páření nedošlo, tak zvířata oddělíme. Naopak zase, když si řekneme a u těch zvířat vidíme, že už dospěla do věku, kdy se mohou pářit a máme možnost mláďata někam umístit, tak zvířata spojíme.

Tedy vás žirafy takto krásně překvapily.
Je pravda, že u těch kopytníků se to stane. Protože oni bývají ve větším stádě a tam k něčemu takovému může dojít.

Jak se daří Olivii? Mimochodem já jsem zjistil zajímavou věc, jak se žirafě říká, když je to mládě. Je to tele. To jsem nevěděl. Včera jsem se to dočetl.
Je to kopytník.

Žirafí sirotčinec Sarara

A matka je kráva a otec býk?
Ano, otec je býk. Co vy se všechno nedozvíte díky safari parku!

Tak jak se daří malé Olivii?
Daří se jí samozřejmě dobře a to hlavně z toho důvodu, že už všechny žirafy vypouštíme ven. Takže celé stádo mohou návštěvníci vidět v počtu okolo 20 zvířat pohromadě ve výběhu. A už plánujeme, že během zhruba tří týdnů převezeme opět dva dospělé samce do afrického safari, což je taková perla našeho safari, kde se mohou lidé projíždět mezi zvířaty. Žirafy si v tom safari natolik zvykly, že se opravdu s těmi návštěvníky hodně přátelí, chodí k autům, jsou zvědavé. Takže je to zážitek.

Po roční přestávce má dvorský safari park tři nová mláďata karakalů. Ven se podívají až v květnu

Hrdý otec karakal Mazuri

Trojice cihlově zbarvených koťat s černými štětinkami na uších se narodila páru dvorských karakalů. U návštěvníků patří přírůstky těchto afrických šelem podobající se rysům k těm nejoblíbenějším. Mláďata tráví zatím veškerý čas skrytá v zázemí pavilonu, ven se podívají přibližně za týden.

Vy už jste už také zmínila další přírůstek u karakalů. To jsou takové krásné, nádherné kočky s modrýma očima?
Karakalové jsou zdánlivě podobní rysům, podle zrzavé barvy srsti a podle štětinek na uších. Každopádně jsou trochu menší, takže velikostí připomínají větší kočky. A je pravda, že mláďata, respektive koťata karakalů, jsou opravdu roztomilá a veřejnost je zbožňuje. Protože to jsou zrzavá malá koťátka s modrýma očima, je to valká radost.

V loňském roce byla ta karakalí mláďata snad nejoblíbenější mezi vašimi návštěvníky.
Myslím si, že pokud bychom je do naší ankety dávali každý rok, tak pokaždé stoprocentně vyhrají.

Mláďata karakalů aneb černé uši jsou k vidění v ZOO Dvůr Králové

Teď jsou tři nové přírůstky?
Ano, teď jsou tři. Zatím pohlaví neznáme, protože to se dozvíme jakmile proběhne nějaká preventivní prohlídka. Momentálně jsou ještě koťata vázaná hodně na matku, nechceme ji stresovat. Je jim plus mínus měsíc, takže zatím čekáme, až trošku povyrostou. Potom zjistíme, kdo je kluk a kdo holka, uvidíme.

Bosango, první odchovaný hrabáč ve Dvoře Králové nad Labem

A zmínila jste ještě hrabáče. To je takové vesmírné, řekl bych, zvířátko.
Takové vesmírné stvoření, pravda. Člověk neví, k čemu to přesně přirovnat, jestli k velké kryse, malému praseti nebo nějakému jinému zvířeti. Každopádně se nám narodilo mládě, vypadá to s ním velmi dobře, je to asi 14 dní, co přišlo na svět. Vypadá to na kluka, i když u hrabáčů není úplně jednoduché to pohlaví rozeznat, to vždy stoprocentně potvrdí až genetický rozbor. U hrabáčů je ten odchov mláďat trošku složitější, protože mámy jsou hrozní flegmatici. Je jim to jedno. Mládě u ní nemůžeme nechat, protože ona je schopná ho zalehnout. Neúmyslně, ale prostě tím, že si chce udělat pohodlí, tak je schopna mládě zalehnout. Takže pro ošetřovatelky s narozením tohoto mláděte nastalo takové menší peklo, řekla bych, protože musí každé tři hodiny mládě nosit ze zázemí k mámě a to ve dne v noci. Jedou noční, denní šichty, nonstop.

Pokud někdo chce pracovat se zvířaty v safari parku, je to úvazek na 24 hodin, na celý život, dá se říci. Protože člověk už potom asi o žádném jiném zaměstnání nepřemýšlí.
Ale je to radost.

Tak se na to vše přijeďte podívat. Safari Park Dvůr Králové je na startu nové, hlavní sezony. A jen připomeneme, že Český rozhlas Hradec Králové se k vám také chystá. Budeme od vás vysílat přímý přenos.
Přesně tak, bude to 28. června a už se na vás těšíme.

A my se také těšíme. Andreo, mějte se hezky, na shledanou.
Mějte se krásně, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související