Vysněný koncert! Police Symphony Orchestra připravil velkolepou benefiční akci na letišti u Broumova

16. září 2022 08:21

Na letišti v Martínkovicích u Broumova vyrostlo obří šapitó, kam se vejde téměř 2000 lidí. Police Symphony Orchestra tam připravuje podle svých slov největší benefiční akci v historii Královéhradeckého kraje. Představení budou ale poprvé úplně jiná než na co je publikum orchestru zvyklé. Tentokrát totiž mladí muzikanti nabídnou jak autorskou hudbu, tak i texty. 

Mám zažité, vždy když Police Symphony Orchestra někde hraje, tak jsou to skladby, které všichni známe.

Teď je tu se mnou ale autor hudby a také autor textů. Začnu u Jana Lstibůrka, který má na starosti hudbu. „Cítím to jako velkou odpovědnost, protože pro tento orchestr je to zásadní krok. Chce dát prostor úplně novým písničkám a skladbám.“

Čtěte také

Jsou tu úplně všichni a je tu i autor textů Robin Král. „S Honzou spolupracujeme už asi 10 let, takže už jsme vytvořili různé projekty. A tento je tedy rozhodně prostorově největší. V takto velkém šapitó jsem snad ani já osobně nikdy nebyl. Je to takový náš sen a myslím, že tohle slovo se tady bude ozývat ze všech možných stran.

Hanka Mikolášková je tu společně s Davidem Ostružárem nad počítačem. Ona je režisérkou celého představení a on autorem toho, co se tu vlastně děje. Jak celý ten nápad vznikl?

„To, co se kolem tohoto orchestru děje nějakých posledních pět nebo šest let, je snad úplný sen. Tak jsme si řekli, že právě o tom snu chceme hrát. Nějakým tématem spojit, co máme všichni společné. Máme všichni své sny. V noční i denní formě, vysvětluje David Ostružár.

Čtěte také

Ukočírovat to vše z režijního pohledu, co to všechno představuje? „Já jsem do toho projektu byla přizvána ve chvíli, kdy tato naprosto úžasná parta měla strašně moc nápadů, že vlastně nevěděli, jak to celé poskládat dohromady. V tu chvíli si řekli, že potřebují někoho zvenčí, kdo jim v tom udělá pořádek. Takže jsem musela všechny ty nápady nějak poskládat, aby z toho vznikl program večera, který diváci uvidí, usmívá se Hana Mikolášková.

Všechna tři plánovaná vystoupení Police Symphony Orchestra, která se odehrají v šapitó na letišti v Martínkovicích u Broumova od pátku 16. do neděle 18. září, už jsou vyprodaná. Proto muzikanti ještě vymysleli veřejnou zkoušku, která se bude konat v sobotu dopoledne.

POLICE SYMPHONY ORCHESTRA založila v roce 2010 v Polici nad Metují tehdy čerstvě patnáctiletá Petra Soukupová se svým bratrem Jakubem. Dnes orchestr působí pod vedením Joela Hány, Věry Vlčkové a sdružuje mladé muzikanty a další dobrovolníky z celého Královéhradeckého kraje. Všichni se mu věnují ve svém volném čase bez nároku na jakýkoliv honorář.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související