Vybrané památky připravily výjimečný program. K Hradozámecké noci se připojil i broumovský klášter

28. srpen 2020 10:05

K tradiční Hradozámecké noci se letos připojilo i několik památek našeho kraje. Netradiční program v sobotu 29. srpna nabídne například zámek v Opočně, který naplánoval letní kino na nádvoří. Zámek v Častolovicích slibuje sobotní noční prohlídky až do půlnoci. A naposledy v tomto roce bude v noci otevřený i broumovský klášter. Právě tam teď nahlédneme s reportérkou Janou Házovou.

Jedna prohlídka střídá druhou, prošli jsme kostelem svatého Vojtěcha a míříme do sakristie. Což je vlastně součást jednoho prohlídkového okruhu v broumovském klášteře.

Čtěte také

Vede nás průvodce Tomáš Mrština, který nám také sdělil, co nejvíc láká návštěvníky do broumovského kláštera.
„Jsme historicky jednou z nejzajímavějších a nejstěžejnějších základen benediktýnů ve střední Evropě. A máme zde unikát, kopii Turínského plátna z roku 1651, která je jedinou historickou kopií na území střední a východní Evropy. Dále je tu také naše překrásná klášterní knihovna a kostel svatého Vojtěcha."

Areál broumovského kláštera je ohromný. Co tu všechno najdeme? Tomáš Mrština má vše prochozené křížem krážem.
„Rádi říkáme, že to je naše malá garsonka o velikosti 1+306. A opravdu, během běžné prohlídky se víc než onen základní prohlídkový okruh stihnout nedá."

Při nočních prohlídkách zažijete broumovský klášter v tajuplné atmosféře a uslyšíte staré příběhy

Zmíněno je víc než 300 pokojů. Je mezi nimi nějaký, který ještě Tomáš Mrština neviděl?
„Troufnu si tvrdit, že asi nikoliv. Už tu v klášteře přeci jen chvilku provázím. A dříve si mohl člověk celý klášter prohlédnout i bez klíčů. To už ovšem nyní nejde. Tedy já jsem zažil zdejší klášter ještě před poslední ohromnou rekonstrukcí. A to se nedá absolutně srovnávat."

Čtěte také

Prostor prohlédnout si přes 300 pokojů asi dnes mít nebudeme.

Ale už je tu s námi i Kateřina Ostradecká z Agentury pro rozvoj Broumovska. Ta nám přiblížila, že vlastně letošní Hradozámecká noc je pro broumovský klášter takovým rozloučením s létem.
„Ano, připojili jsme se k Hradozámecké noci dvěma posledními nočními prohlídkami, které se konají v sobotu 29. srpna od 20:30 a ve 22:00 hodin. Určitě doporučujeme, aby si návštěvníci rezervovali vstupenky, protože o tyto prohlídky bývá velký zájem, jsou dost často vyprodané.

Při nočních prohlídkách broumovského kláštera zažijete jedinečnou atmosféru potemnělého kláštera. Prohlídky jsou tematicky zaměřené na momenty života v klášteře a zavádějí návštěvníky do nejkrásnějších historických interiérů kláštera - do vzácně dochované klášterní knihovny se 17 tisíci svazky knih, do refektáře s unikátní kopií Turínského plátna a do bohatě zdobeného klášterního kostela sv. Vojtěcha.

A hned ještě doplňuje:
„S parkováním určitě problém není, je tu několik míst, kde se zaparkovat dá. A vzhledem k tomu, že kapacita nočních prohlídek je do 50 osob, tak roušky zatím nosit návštěvníci nosit nemusí. Kdo ví, co se ale ještě změní od září."

Benediktýnský klášter v Broumově je otevřený pro turisty celoročně, každý den v týdnu včetně pondělí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související