Vrchlabí se snaží zlepšit kvalitu vody v rybníku Kačák. Zmizí tráva a pryč budou muset i kapři

21. červen 2019 09:57

Vrchlabí chce připravit rybník Kačák na koupací sezónu. Loni město bojovalo s výskytem cerkálií. Ty způsobovaly lidem fleky na kůži. Jak se péče o vodní plochu změní? Z části vody by měla zmizet tráva a pryč prý budou muset i kapři, které tam někdo nasadil.

„Myslel jsem si, že bude voda čistější. Je poměrně hodně zakalená, zejména tam, kde jsou rostliny. A byly tam spatřeny kaprovité ryby, které tam někdo musel nasadit," komentuje aktuální stav Kačáku místostarosta Vrchlabí Alfréd Plašil z Volby pro město.

Způsobují infikovaní plži v rybníce Kačák ve Vrchlabí alergikům zdravotní potíže?

Na rybníku Kačák ve Vrchlabí vyrůstají speciální stavby

Vrchlabský rybník Kačák nechalo město odbahnit, vyčistit a zmodernizovat s tím, že bude sloužit jako veřejné přírodní koupaliště. Co se ale teď ve vodě přesně stalo, ukáží až odebrané vzorky, které budou zkoumat laboranti. 

Situaci chce město řešit společně s rybáři. Do rybníka byli zatím nasazeni líni a ostroretky.
„Budeme to řešit podle aktuálního stavu. Pokud nám tam někdo ještě něco přihodí, tak to budeme muset řešit radikálněji. Dáme tam nějaké štiky, které by ten potěr nějakým způsobem likvidovaly. Aby se nám ryby ve vodě neúměrně nerozmnožily."

Jak se kapři do Kačáku dostali, vedení města netuší. Ale má jasno v tom, že je tam nechce.
„Protože ony ryjí v tom dně a způsobují zakalení vody. Budeme to řešit i s rybáři. Až budou ti kapři větší, zatím mají nějakých 15 až 20 centimetrů, tak by to oni odlovili."

Cílem je vymezit prostor, kde budou mít lidé možnost koupaní. Tedy vytvoření jakéhosi přírodního koridoru na plavání, kde by neměly být rostliny.

Vrchlabský Kačák

Město technické služby vybavilo loďkou, aby se měli jak pracovníci na vodní plochu dostat.
„Budou se pokoušet vytrhávat, budeme to zkoušet. Musíme najít nějakou technologii, jak to půjde. Nejraději bychom to udělali svépomocí. Protože ten rybník zase není tak veliký, abychom si na to objednávali nějaký harvestor, který sklízí dna rybníků. To je nesmysl."

Vrchlabský Kačák se dočká zarybnění. Rybáři se sem ale podle vedení města zatím nevrátí

Vrchlabí má plán na zarybnění rybníku Kačák (ilustrační foto)

Vrchlabí má plán na zarybnění rybníku Kačák. Nejpozději do podzimu by se tam - podle radních - měly objevit dva druhy ryb. Město je ale původně v tomto místě nasadit nechtělo. Teď se ale někteří koupající stále potýkají se štípanci, které pravděpodobně způsobují měkkýši. A pomoci by měly právě ryby.

Jenže pracovníci s tím zatím žádné zkušenosti nemají.

„Kolik, jak hluboko, co, kam, to nám nikdo neřekne," tvrdí Jiří Prokopec, ředitel Technických služeb města Vrchlabí.

Vzhledem k tomu, že je rybník zařazen mezi koupací vody, tak z něj budou hygienici pravidelně odebírat vzorky vody.

„Máme tam předepsány tři vitríny, které už tam tedy jsou, a podle toho, jak to vyjde, budeme pomocí různobarevných smajlíků dávat na vědomí, jaká je kvalita vody," doplňuje Alfréd Plašil.

V příštím týdnu se budou odebírat také vzorky, které prověří, zda jsou ve vodě larvy cerkálie, které loni v létě způsobovaly koupajícím nepříjemné štípance.

Spustit audio

Související