Na rybníku Kačák ve Vrchlabí vyrůstají speciální stavby. Koupaliště by se mělo otevřít v červnu

1. květen 2018 08:55

Skákadlo uprostřed rybníka, dřevěný rybářský domek nebo mola. Všechny tyto prvky, které vznikají na rybníku Kačák ve Vrchlabí, už řemeslníci dokončují. Práci jim teď stěžuje hladina vody. Přeměna chovného rybníku, který město nechalo vypustit a odbahnit, přijde na víc než 10 milionů korun. Vznikne tu také pláž a sociální zázemí. Lidé by se tu mohli koupat už za měsíc. 

Řemeslníci dokončují rybářský domek, který stojí na pilířích nad hladinou vody. Zatímco jedni stojí na suchu, další pracují z lodičky a na sobě mají vysoké rybářské holínky.

„Je tam lešení z vody. Stavět tu konstrukci je velmi náročné, protože když se podíváte, tak ta střecha je velmi asymetrická. Jsou tam dlouhé sloupy z dubového dřeva, které je velmi těžké," popisuje náročnou práci Bohumila Břešťovská, která stavbě dozoruje.

Střechu rybářského domu pokryje šindel a díky dubovému dřevu nebude potřeba trámy natírat. Přímo uprostřed vodní plochy vyrůstá skákadlo.

„Ten objekt co je uprostřed rybníka se téměř kompletně podařilo dokončit před napouštěním. Pouze teď, když byl rybník zamrzlý, tak se tam ještě po ledu dotáhly trámy," vysvětluje vrchlabský místostarosta Alfréd Plašil z Volby pro město.

Na rybníku Kačák ve Vrchlabí vyrůstají speciální stavby

Podle něj zbývá ještě dodělat dřevěnou podlahu, řemeslníci na břehu obrousí prkna a pak je na lodičce budou převážet a montovat. Voda je zatím čistá, ale udržet její dobrou kvalitu bude náročné. „To se určitě dlouhodobě neudrží. Tam pak začnou růst nějaké trávy. Tak pak to musíme hlídat, na to jsou specialisté. Bíložravé ryby se sem dají, které budou tu trávu požírat."

Cílem města je mít prostor pro koupání a ne sem pustit rybáře, jako tomu bude doposud. Pláž pro veřejnost vznikne u stánku s občerstvením.

„Teď se bude pokračovat cestičkami, dodělá se napojení na pláže, postaví se ještě převlékárny a sprcha. A dojde tady ještě k výsadbě zeleně," dodává Alfréd Plašil.

Všechny práce by měly být hotové do konce května, aby se tu lidé už v červnu mohli koupat.

Koupání (ilustrační foto)
Spustit audio

Související