Způsobují infikovaní plži v rybníce Kačák ve Vrchlabí alergikům zdravotní potíže?

7. červen 2018 13:20

Vrchlabský rybník Kačák nechalo město odbahnit, vyčistit a zmodernizovat s tím, že bude sloužit jako veřejné přírodní koupaliště. Co se ale teď ve vodě přesně stalo, ukáží až odebrané vzorky, které budou zkoumat laboranti. 

„Byla jsem tam s malým chlapečkem. Tomu tedy nic není, ale já jsem vylezla z vody, mám celé tělo poštípené. Už je to tedy 14 dní a teď to začíná mizet. Jsou to jako štípance od komára," popisuje zkušenost s vodou ve vrchlabském Kačáku Věra Hořejší, která si hraje se svým synem na hřišti.

„Svědí to víc než od komára. Kdyby to mělo to malé dítě, tak nevím, jak bychom to vydrželi," dodává Věra Hořejší.

Na rybníku Kačák ve Vrchlabí vyrůstají speciální stavby. Koupaliště by se mělo otevřít v červnu

Na rybníku Kačák ve Vrchlabí vyrůstají speciální stavby

Skákadlo uprostřed rybníka, dřevěný rybářský domek nebo mola. Všechny tyto prvky, které vznikají na rybníku Kačák ve Vrchlabí, už řemeslníci dokončují. Práci jim teď stěžuje hladina vody. Přeměna chovného rybníku, který město nechalo vypustit a odbahnit, přijde na víc než 10 milionů korun. Vznikne tu také pláž a sociální zázemí. Lidé by se tu mohli koupat už za měsíc. 

A připojuje, že do vody v Kačáku už neplánuje vlézt. Alespoň do doby, než se zjistí, co se ve vodě vyskytuje: „Raději jsme koupili bazének a dítě dám tam, než aby někde něco chytlo."

Lidí, kteří mají zdravotní problémy, přibývá. A další to od koupání odrazuje.

„Zatím ano, uvidíme, jak dopadnou ty testy, co bude. Co tam vlastně je," váhá nad koupáním Martin Jaroš.

Koupání v rybníku bylo vždy na vlastní nebezpečí, ale teď se tady s touto informací objevila spousta nových cedulí doplněných o informaci, že voda není monitorována.

voda, dovolená , teplé počasí, koupání, relax, odpočinek, tropická vedra

„Objevili se tam plži, kteří mají býti infikováni. Nemáme to ještě ověřeno. A někteří lidé, kteří se tam koupají, mohou být alergičtí," tvrdí místostarosta Alfréd Plašil z Volby pro město.

Vedení Vrchlabí proto oslovilo odborníky přes kvalitu vody. „V úterý budou ze Zdravotního ústavu odebírat plže, které povezou do Prahy a budou dělat rozbory, zda jsou tito plži infikovaní. Abychom si buď potvrdili, nebo vyvrátili tuto hypotézu,"

Pokud se výskyt infikovaných plžů potvrdí, bude podle místostarosty Alfréda Plašila město hledat řešení: „Budeme zjišťovat místa, kde už třeba tyto problémy mají, nebo měli. A jaké jsou možné postupy, jak se těch plžů zbavit. Jestli vůbec nějaké jsou."

Koupání (ilustrační foto)

I přes tyto problémy stále zůstává dost lidí, kteří se ve vodě koupou a žádné zdravotní problémy nemají.

Výsledky laboratoře by měly být známé příští pátek.

Spustit audio

Související