Vrchlabí plánuje v příští sezóně rozšířit zasněžování v běžeckém areálu ve Vejsplaších

2. duben 2018 10:40

Ve Vrchlabí plánují posílit a rozšířit zasněžování v běžeckém areálu ve Vejsplaších. Dosud je potrubí v zemi uloženo pouze kolem stadionu. Technický sníh vyrábí čtyři sněhová děla. Nově by se potrubí mělo rozšířit i na další pozemky. Díky tomu se v budoucnu podaří vysněžit větší plochu a pro běžkaře podaří upravit víc stop. 

„Určitě je to jedna z mála věcí, které na Vrchlabsku jsou. Je to neskutečné. Člověk nemusí jet do Jizerek, nemusí jet nahoru do hor na Mísečky. Opravdu tady stačí pár kroků a člověk je na trati," hodnotí Lukáš z Vrchlabí běžecký areál. Ten láká stále více lidí nejen místních, ale i z dalekého okolí.

„Dvůr Králové, viděl jsem tady pána z Třebechovic pod Orebem, Lázně Bělohrad, Trutnov. A na večerní lyžování jezdí i lidé od Kolína," potvrzuje zájem lyžařů Roman Charvát, který má údržbu areálu na starosti a dodává, že s vedením města už plánují rozšíření pevného zasněžování potrubím uloženým v zemi.

Čtěte takéBěžecký areál ve Vejsplaších

„Město si pořídilo a koupilo část pozemků, které přiléhají k tomuto areálu. Které jsou i již na území Branné, ale jsou za potůčkem Vejsplachy. Tedy běžecký areál by se mohl rozšířit do tohoto prostoru. A mohl by být ještě zajímavější," tvrdí vrchlabský místostarosta Michal Vávra ze sdružení Zvon.

„Stříkali jsme tam sníh pomocí hadic a prodlužovaček. Takže jsme vodu tahali hadicemi 300 metrů daleko," vzpomíná Roman Charvát, ale prý to bylo, zvlášť v hodně mrazivém počasí, dost náročné.

Běžecký areál ve Vejsplaších

Pevné potrubí v zemi by podstatně ušetřilo práci. „Výrazně snáze bychom mohli tu výrobu sněhu provádět. Protože přeci jen, když máte vodu ve 300 metrech hadic a stane se nějaké drobná technická závada, v noci je mínus 18 stupňů a je tam člověk sám nebo jsou tam dva, tak je to docela fofr. A je poměrně velká šance, že ty hadice už nikdy nepůjdou rozdělat, protože zamrznou," vysvětluje Roman Charvát.

Voda by se tedy nemusela na tyto pozemky tahat tak daleko jako tomu bylo doposud. „My bychom tu přípojku k sněžnému dělu měli maximálně do 50 metrů. Jako to máme na pozemcích před potokem," doplňuje Roman Charvát.

Město má v plánu také posílení čerpací stanice, tím by zasněžování tratí mělo být rychlejší.

Spustit audio

Související