Vladimír Burjánek: "Život"

30. leden 2011

V záplavě obrazových i slovních informací, pouček, příkazů i návodů se najednou člověk dostane k textu, který mu promluví z duše. Protože je jednoduchý, výstižný a pravdivý. Jeden takový, vystihující věrně dobu, v níž žijeme, jsem četl nedávno.

Možná osloví i vás při dnešní ranní kávě, mimochodem, káva prý má být horká jako peklo, černá jako ďábel, čistá jako anděl a sladká jako láska. Teď ale už k paradoxům dnešní doby. Postavili jsme větší domy, ale máme menší rodiny, víc vymožeností, ale méně času, máme víc titulů, ale méně zdravého rozumu, víc vědomostí, ale méně soudnosti. Máme víc odborníků, ale i víc problémů, je víc zdravotnictví, ale méně péče. Utrácíme příliš bezstarostně, smějeme se méně, jezdíme příliš rychle. Pohádáme se brzy a udobřujeme pozdě. Čteme málo a televizi sledujeme moc často. Znásobili jsme svoje majetky, ale zredukovaly naše hodnoty. Učíme se vydělávat na živobytí -místo učení jak žít. Přidali jsme roky životu, ale ne život rokům. Naučili jsme se spěchat, ale ne čekat. Máme širší dálnice, ale užší obzory. Cestujeme na měsíc, ale máme problém navštívit přes ulici sousedy. Prožíváme čas vysokých mužů a nízkých charakterů. Máme hezčí domy, ale neúplné rodiny, Co myslíte, není na tom dost pravdy?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.