Vladimír Burjánek: Náš den

4. červenec 2021

Znáte to, napíšete kamarádovi na závěr e-mailu obvyklý dotaz. Jak se máte? Většina to přejde, ale mě pobavila rychlá odpověď, kterou mi známá na moji otázku bleskově poslala. Proto se s vámi podělím o širší platnost v obdržených řádcích. 

„Tak dnešek byl opravdu záživný. Ránou sebou dědouš mlátil v posteli, protože na devátou byl objednaný k doktorce na prohlídku, aby mohl v sedmdesáti ještě za volant. Příprava ovšem probíhala už včera, a to během celého odpoledne, aby se nic neznedbalo. Někdo by si mohl myslet, že jde na operaci do nemocnice, anebo se chystá na cestu do vesmíru. Dělala jsem mrtvého brouka, abych se nedostala do konfliktu zájmů.

Čtěte také

Po snídani konečně zaklaply dveře. V čase bez dohledu jsem vyčistila okna v pokoji. Po jeho návratu jsme se vydali na lesní hřbitov Všude lidí jako na Riviéře, hlavně matky s hlučnými potomky Za klidem jsme vyrazili úhybným manévrem směrem k rybníku, ke Kříži.Tam jsem chtěla pojíst kousek žvance, ale bylo zase obsazeno matkami a ječícími dětičkami. Proto jsme usedli, já radši ne, na čerstvě pokácený asi stoletý kmen. Dědouš dostal za úkol oloupat banán, což se nemělo stát, zasvinil si černé triko. Doma jsem ještě zjistila, že má na rukávě smůlu.Vyčistil to nějakým sajrajtem na kontakty z auta. Pak už byl čas krmení, tedy večeře u televize, aby lépe chutnalo při stále stejných kecech. Co si víc přát po skoro padesáti letech? Tak se mějte a neberte ten můj den moc vážně, vím, že nebyl poslední."

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.