Vladimír Burjánek: "Mikuláš"

5. prosinec 2010

Dnes přijde Mikuláš, někde sám, někde s čertem, někde dokonce s andělem a celým hejnem pekelníků. Živě si vybavuji svá dětská léta, jak jsem ten večer s obavami vyhlížel, kdy za řinčení řetězů a pekelného řevu vtrhne svaté společenství s pomocí a vydatnou podporou rohatých divochů k nám.

Básničky, písničky, sliby, ale především strach v očích dětí. Mnohdy sebekrásnější dárek od muže s berlou a vysokou čepicí s křížem nevyváží onu chvíli dětské úzkosti. Každý rodič by měl zvážit, jestli je lepší než příchod někdy nevycválané mikulášské skupiny dárek za oknem v klidu a se stejným účinkem. Naši kluci prožívali tyhle večery ve třech, což byla výhoda, ovšem na natočených návštěvách Mikuláše na video je vidět, že v těch prvních letech, kdy byli hodně malí, by okno bylo lepším řešením. Dnešní děti vyrůstají z víry v nadpřirozené bytosti rychleji, protože jsou i odvážnější. Syna mého kamaráda z města opustila mikulášská víra ze zcela hmatatelného důvodu. Když po jedné nadílce viděl tatínka, jak v chodbě dává Mikulášovi do koše láhev vodky, což už ani nepotřeboval on i ostatní. A když se pak hošík šel podívat k oknu, jak odcházejí, líbal vášnivě na náměstíčku chlupatý čert bílého anděla, opřeného o kašnu. A boha jeho, nejen líbal.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.