Vladimír Burjánek: Lazar

25. srpen 2024

Stáli jsme na autobusové zastávce a vedli řeči. Jak už to u důchodců bývá, hlavně o počasí, ovšem  záhy se debata zvrtla na další oblíbené téma - zdraví. To když se dostavil velezkušený pacient a návštěvník lékařských ordinací Venda. Neprozřetelně se ho někdo zeptal, kam jede? 

Čtěte také

Kam jinam než do lékárny, chytil se okamžitě. Beru denně šestnáct prášků a chodím tam častěji než k holiči, oznámil Venda všem, aby všichni měli jasno o jeho neduzích. Já beru jen tři, špitla jedna paní. Já pět - oznámil pán stojící vedle. Venda je utřel, když vyjmenoval názvy tabletek a jejích vliv na jeho choroby.

Člověče, to snad ani nemůžeš potom jíst, když do sebe nasypeš tolik léčiva, to tě musí i zasytit, poznamenal Jarda, známý vtipálek a skeptik na Vendovo zdravotní počínání.

Čtěte také

A tu rumovou terapii to sis naordinoval sám, ne? Vynesl Jarda trumf. Ale Venda to jako přeslechl a pokračoval v informacích o své tělesné schránce.

To jsou jen léky, ale k tomu musím ještě k doktorům. A někdy se to sejde, že mám týden úplně našlapaný. Jako tenhle. V pondělí jsem byl u očního, v úterý u zubaře, dnes musím na krev, ve čtvrtek k ušnímu a v pátek na kontrolu s cukrovkou. Víš co, ozval se opět Jarda. Když už v tom špitále budeš denně, tak si skoč ještě na gyndu, abys něco nezanedbal.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Budík

    Pořídil jsem si budíka, Nikoliv hodinový stroj na buzení, ačkoli krabička, které se říká kardiostimulátor, má budící účinek přímo zázračný.

  • Vladimír Burjánek: Čáček

    Vedle psů a koček, což jsou nejpočetnější skupiny domácích mazlíčků, chovají lidé k potěše i další tvory. Například papoušky, akvarijní rybičky, želvy, králíčky a další.

  • Vladimír Burjánek: Poklop

    Nedávno rekonstruovali průtah obcí. Pražští projektanti, kteří vesnici ani nenavštívili, nakreslili vše podle hesla, inteligent to zvládne od stolu, ven jezdí jen blbci.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.