Vladimír Burjánek: Drahý kapr

20. září 2020

Letos se mi na rybách moc nedaří. Popravdě řečeno, také moc k vodě nechodím jako jiné roky. I vedro nedělá rybí říši dobře. Chuť konzumovat a zabrat, se snižuje. Proto jsem byl rád, když jsem po dlouhé době přinesl domů krásného kapra.

Jako vždycky, jsem ho chtěl ještě po zpracování pořádně propláchnout v čisté vodě, kam jsem namočil i veliké mlíčí z ryby na polévku. Když jsem sáhl na dno kýble, nahmatal jsem místo mlíčí svůj mobilní přístroj. Vyklouzl mi evidentně z nápasní kapsičky košile, aniž bych to zaznamenal.

Čtěte také

Ležel si ve vodě pěknou chvíli a viditelně mu tam nebylo dobře. Nechal jsem kapra kaprem a věnoval se telefonu. Na radu vnuka jsem ho dal do hrnečku a zasypal rýží. Několikrát.

Kupodivu skromný aparát pro seniory se vzpamatoval. Až na jednu závadu - reproduktory. Volajícího jsem já slyšel, ale můj hlas k němu nedocházel.

Konzultoval jsem možnosti opravy či vyřazení s odborníkem. Ten mi doporučil, pořídit si nový přístroj. Tak to v životě bývá, že jedna radost, v mém případě z uloveného kapra, střídá druhou svízel - utopený mobil. Díky kaprovi mám tedy zcela nový telefon a učím se ho ovládat.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Jakobíni

    Už několikrát jsem se zabýval zvláštnostmi naší mluvy. Bylo by asi podezřelé, kdyby  komunikace mezi lidmi nereagovala na dobu, ve které se mění mnohé kolem nás.

  • Vladimír Burjánek: Umění

    Už klasik naší literatury Bohumil Hrabal v jedné ze svých knížek píše, že umění má oslovit tak, aby čtenář vyskočil a v podvlíkačkách běžel autorovi dát přes ústa.

  • Vladimír Burjánek: Hříchy mládí

    Řadu let bydlel pod naší zahrádkou v domku blízko vody zvláštní soused. Vášnivý čtenář, věčně usazený s knížkou mezi vchodovými dveřmi, opřený o futra. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.