Vládce hor převzal na týden klíče od Vysokého nad Jizerou. Začíná Krakonošův divadelní podzim

6. říjen 2023 08:43

Ve Vysokém nad Jizerou dnes začíná tradiční národní přehlídka venkovských divadelních souborů „Krakonošův podzim". Město má dlouholetou ochotnickou tradici a také nejvýše položené kamenné divadlo v Čechách. Na atmosféru festivalu se těší třeba i nezávislá starostka Lucie Strnádková, kterou si pozvala k mikrofonu reportérka Eliška Pilařová. 

Čtěte také

Říká se o Vysokém, že polovina občanů hraje divadlo a druhá půlka se na ně chodí dívat. Paní starostka Lucie Strnádková hraje taky? „Ne, já patřím mezi tu druhou polovinu, chodím se na divadlo dívat už od dětství a ráda.“

Čím to je, že je Vysoké takové divadelní město? „Můj manžel je od malička členem divadelního spolku, hraje a je v technice, tak říká, že je to tím, že tradice zavazuje.

Vím, jak je někdy těžké penízky poshánět a po různých úřadech získat podporu. Co váš úřad? „Náš úřad se snaží podporovat divadelníky prostřednictvím grantového fondu.

Čtěte také

„A já bych dodala, že město zavedlo takovou pěknou tradici. Kolikátý ročník Krakonošova podzimu se koná, tolik tisíc dostaneme, říká ředitelka přehlídky Svatava Hejralová.

Spolu jsme mluvili těsně po covidu a byla obava, jestli se budou diváci do divadel vracet. Já jsem tenkrát tvrdila, že ve Vysokém vždycky. A je to tady. „Máme letos připraveno 17 představení a z toho už je jich 9 zcela vyprodaných. A já jsem opravdu velmi vděčná za to, že nás diváci podrží a podpoří.

Letošní program je neuvěřitelně pestrý. „Je to tím, co si soubory chystají a s čím pak jdou do soutěží. Ale opravdu všichni se shodují, že dramaturgie letošní přehlídky je úžasná,“ potvrzuje Svatava Hejralová.

Čtěte také

„Půjdu se podívat na Baladu pro banditu, to je soubor z Velkých Opatovic. Pak na Štítinu, to je můj oblíbený soubor, a na Sivice, kteří loni vyhráli. Tak jsem zvědavá, co předvedou letos, usmívá se Lucie Strnádková.

Co dává Štítina? „Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách, s živou muzikou.

Tu mají i Ořechovští a Divadlo Kouřim. Takže budou muzikály. A jako host přehlídky vystoupí v neděli Jiří Štěpnička. Takže, co budeme přát? „Aby nám to všechno vyšlo," říká Svatava Hejralová. A Lucie Strnádková doplňuje. „Aby také vydrželo počasí.

Krakonošův divadelní podzim je národní přehlídka venkovských divadelních souborů z České republiky pořádaná každoročně vždy na podzim ve Vysokém nad Jizerou, kolébce nejstarší ochotnické tradice vůbec, kde není nouze o báječné diváky zaplňující den co den hlediště divadla.

V roce 2007 už se tady touto dobou protahoval sníh? „To bylo v roce 2009. Přes půl metru sněhu tenkrát napadlo, dodává s úsměvem Svatava Hejralová.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související