Ochotník, amatér nebo ochotný amatér? Kateřina Fikejzová Prouzová má ráda výraz amatérské divadlo

15. únor 2023

V Červeném Kostelci na Náchodsku začíná ve čtvrtek 16. února divadelní festival, který je soutěžní krajskou postupovou přehlídkou činoherního a hudebního divadla. Představí se celkem 11 amatérských souborů, které předvedou to nejlepší ze své produkce. Víc už nám poví Kateřina Fikejzová Prouzová z Centra uměleckých aktivit, které přehlídku v Červeném Kostelci pořádá.

Pojďme Červeného Kostelce, kde proběhne už 26. ročník parádní přehlídky. Čím bude žít Červený Kostelec?
Divadlem. A kdo byl někdy v Červeném Kostelci, tak ví, že tam mají nádherné Divadlo J. K. Tyla, které je takové tradiční, obrovské. Když jsme říkali, že se tam bude konat soutěžní přehlídka, tak musím říct, že ta by se nám nedařila bez toho, kdyby v Červeném Kostelci nebylo skvělé publikum, které je zvyklé chodit na divadlo. Ve městě je velký ochotnický soubor, který čítá asi 80 členů. A ten se bude o všechny s láskou starat. Už od minulého týdne vaří, pečou, nakupují a vše připravují.

Čtěte také

Přijedou divadelníci z celého kraje a místní ochotnický soubor se o ně postará?
Přesně tak. Když přijede soubor na tuto přehlídku, tak se ho ujme tzv. pečovatel z místního souboru, který jim přesně řekne, kde se nají, kde mohou přespat, všechno je domluvené dopředu. Je to takový jejich patron a velký fanoušek, který jim drží pěsti, aby jim to dobře dopadlo a aby obstáli.

Je to tedy vyloženě krajská záležitost?
Ano, ale protože pořád ještě tak nějak podvědomě ctíme onen bývalý východočeský prostor, tak je to především východočeská přehlídka. Tedy budou tam soubory z Královéhradeckého a Pardubického kraje. A ještě je možné, že se může kdokoliv z republiky přihlásit a doplnit přehlídku. A programová rada, když vidí, že je tady nějaký zajímavý soubor z jiného regionu, tak ho ráda pozve, protože je to inspirace pro ostatní, podívat se, jak se divadlo dělá jinde. A festival je hlavně o setkávání. Divadelníci si sednou a popovídají si s kolegy z jiného divadla. Tohle všechno je vlastně o divadle.

Jsem režisérka, herečka, principálka divadla Exil a jednatelka Volného sdružení východočeských divadelníků. Divadlem žiju 24 hodin denně.
Kateřina Fikejzová Prouzová, Centrum uměleckých aktivit

Ty jsi také divadelnice. Jsi členkou Centra uměleckých aktivit, které pořádá kosteleckou divadelní přehlídku, ale sama také hraješ divadlo, je to tak?
My se teď dělíme na dvě skupiny. Někdo říká, že je ochotník, jiný říká, že je amatér, někdo zase, že je ochotný amatér. Já mám raději výraz amatérské divadlo. Ale je pravda, že jsem režisérka, herečka, principálka pardubického divadla Exil a ještě jsem jednatelka Volného sdružení východočeských divadelníků. Takže mezi divadelníky se pohybuji téměř 24 hodin denně.

Čtěte také

Do Červeného Kostelce přijede 11 amatérských souborů a poperou se o vítězství a také o postup do národní přehlídky ve Volyni?
Ano, bude to Divadelní piknik Volyně. To je celostátní přehlídka činoherního a hudebního divadla. A pokud soubor uspěje i tam, tak následuje Jiráskův Hronov. Hlavní meta amatérského divadla.

Pojďme si říct něco o souborech, které letos na festival přijedou.
Ve čtvrtek ráno začínáme souborem DS Krocani v troubě ze ZUŠ Dobruška, kdy se studenti pustí do klasického Revizora. Potom přivítáme další soubor z našeho kraje, z Jilemnice, Divadlo v Roztocké s představením Ztížená možnost soustředění, což je méně známá hra Václava Havla. A pak budeme mít dokonce večer detektivku, kdy z Vamberka přijede soubor Zdobničan s Pastí na osamělého muže.

Takže se bude hrát třikrát denně?
Kromě soboty, tam budeme hrát dokonce čtyřikrát. Ale pojďme se podívat ještě na pátek. Tam je spolek Divadla trochu Nová Ves s Moliérovou Školou pro ženy. To je právě ten případ, kdy soubor vůbec neznáme, bude u nás poprvé a jsme na něj velice zvědaví. DS při TJ Sokol Předměřice nad Labem nastudoval komedii Nejlepší jsou studený. A DS Na tahu Červený Kostelec, což jsou místní, dokonce kromě pořadatelství do toho zvládnou ještě hrát.

Čtěte také

A sobota?
Tam to máme žánrově hezky namíchané. Začínáme Náchodskou divadelní scénou, komedií Strýček Harry, což je takový anglický humor. Středověkou moralitu nám přiveze z Nového Města nad Metují soubor NODIVSE Odsouzení Hostiny. DS Kollár Police nad Metují představí velice černou komedii Martina McDonagha Mrzák inishmaanský. A potom tam mám i já své želízko v ohni. Divadlo Exil Pardubice a hra o tom, co se stane, když plyšová přátelství nahradí ta skutečná. Naše autorské představení Útulek. Vezeme si s sebou 258 plyšáků a ještě jsme vyzvali Červenokostelecké, kdyby měli nějaké doma, kterých se chtějí zbavit, tak je mohou nenápadně přinést a my si je odvezeme zpátky do Pardubic.

Takže plyšáci hrají hlavní roli ve vašem představení?
Úplně nejzásadnější. Ale já nechci nic dopředu prozrazovat. Přijďte se podívat. A přehlídku ukončíme v neděli, kdy přijede soubor DS Vrchlický Jaroměř s inscenací Matka, samozřejmě klasika, Čapek. A Jaroměř, to je u nás taková perlička, vždy hraje ráno. A víš, proč, Jakube? Protože soubory si posílají i požadavky na to, jak dlouho jim bude trvat, než si připraví scénu. Tedy postaví kulisy, nastaví světla a zvuk. A divadlo v Jaroměři je specifické tím, že jim příprava trvá 3 až 4 hodiny. Protože by nám to rozsekalo celý festivalový harmonogram, tak před nimi nikdo nesmí hrát. Začnou v 10 dopoledne, ale od šesti ráno už si scénu připravují.

Kdo rozhodne o tom, který z divadelních souborů vyhraje a postoupí do Volyně?
Máme odbornou porotu a není to porota ledajaká. Předsedou poroty je Aleš Bergman, režisér a pedagog brněnské JAMU. A aby to bylo spravedlivé, tak tam máme také prof. Jakuba Korčáka z DAMU, který je také režisérem. O hlasovou výchovu se postará Regina Šimiková a dramaturgyně Petra Richter Kohutová rozebírá texty. A hlavním cílem toho rozborového semináře je dát souborům nějakou konstruktivní zpětnou vazbu, co bylo dobře, co by se třeba ještě dalo dotáhnout v inscenaci dál, zlepšit. Prostě dát nějakou praktickou radu, jak třeba k tomu přistupovat, když obsazuji nějakou hru, když hledám text. Mělo by to být milé a příjemné. A samozřejmě, která inscenace se jim bude líbit nejvíce, tu pošlou na Divadelní piknik Volyně. Ale když budou na festivalu dobrá divadla, tak budou mít šanci, že se třeba i tři soubory probojují do Volyně.

Naším hostem byla Kateřina Fikejzová Prouzová z Centra uměleckých aktivit, které pořádá letošní divadelní přehlídku v Červeném Kostelci.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související