Na festivalu Jiráskův Hronov se divadlo i učí. Třeba storytelling, čili vyprávění příběhů

7. srpen 2018 10:40

Na Jiráskův Hronov jezdí lidé hlavně za divadlem. Nejstarší mezidruhová přehlídka amatérských souborů jich letos hostí přes čtyřicet a představení ke stovce. Ale také se tam scházejí ti, kteří do divadelních tajů chtějí proniknout. K tomu jsou semináře s lektory z různých oborů. Navštívili jsme dílnu Martina Haka, kde se učí storytelling. 

Lektor Martin Hak s patnácti frekventanty právě začíná pracovat na přípravě scénického vyprávění pohádky: „Pro vypravěče je podstatné, aby byl sled obrazů vidět. Když jde o obraz, tak potřebuji něco vidět. Jedna holčička žila se svou maminkou v jistém domečku. Tak se může nakreslit ten první obrázek. Abychom věděli kdo a kde."

Co konkrétně hledat v anglickém názvu storytelling?

„Storytelling je vulgárně do češtiny přeloženo z angličtiny vyprávění příběhů. Ale myslím, že je k tomu potřeba doplnit, že jde o živé vyprávění příběhů. Není to ledasjaké, ale živé, bezprostřední, z očí do očí, na blízko, bez mikrofonů, bez videa a čehokoliv dalšího. A používá se při něm všech dostupných prostředků, nejlépe co nejjednodušších. Aby ten kdo vypráví, generoval v hlavách posluchačů obrazy. Aby se měli na co koukat ve své hlavě."

Divadelníci se sjeli na nejstarší festival amatérského divadla v Evropě - Jiráskův Hronov

Slavnostní zahájení festivalu Jiráskův Hronov

Do Hronova na týden přijíždějí tisíce lidí z celé republiky na 88. ročník festivalu Jiráskův Hronov. Účastní se ho šedesát souborů z České republiky i ze zahraničí. Malé město na Náchodsku od prvního dne žije hlavně divadlem. 

Jedním ze seminaristů je také Jan Heller. Proč si vybral zrovna tuto tvůrčí dílnu? „Já asi nejsem úplně typický účastník tohoto storytellinku, protože v podstatě s divadlem nemám nic společného. Mým oborem jsou knihy. Ale zaujalo mne to, protože jsem se na to umění vyprávění příběhů chtěl podívat trošku z jiné perspektivy. A to se zatím velmi daří a naplňuje mne to."

Simona Bezoušková má na starosti dramaturgii seminářů a výběr témat. Podle jakého klíče se to vlastně dělá? „Semináře vybíráme především s ohledem na to, že Jiráskův Hronov je mezidruhová přehlídka. Tudíž je nabídka jednak pro činoherce, pro hudební a loutkové divadlo, pro divadlo poezie, pro pohyb. A současně i respektujeme jednotlivé profese v divadle. To znamená, že na své si přijdou herci, režiséři, dramaturgové nebo i scénografové."

Čtěte takéJiráskův Hronov

Letos je v patnácti tvůrčích seminářích zhruba 200 účastníků a na konci festivalu dokonce někteří předvedou veřejné výstupy ze svého týdenního snažení.

A tím končí také dnešní vyprávění nebo-li storytelling z festivalového dění v Hronově.

Festival potrvá v rodišti slavného spisovatele až do soboty 11. srpna.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související