Když milujete ochotnické divadlo, je vyznamenáním získat Zlatý odznak J. K. Tyla. Jan Brož ho má

11. leden 2020

Jan Brož z Červeného Kostelce si bez ochotnického divadla svůj život nedovede představit. Za své celoživotní herecké mistrovství obdržel Zlatý odznak Josefa Kajetána Tyla.

Redaktorka Romana Pacáková mu zašla poblahopřát přímo na jeviště, na zkoušku představení, které má právě před premiérou. A než se herci sešli, dali se do řeči. Zajímalo ji, jak dlouho už Jan Brož onu divadelní káru svým životem táhne.

Herec a režisér Jan Brož je členem Divadelního spolku NA TAHU při Městském kulturním středisku v Červeném Kostelci právě 60 let. Když poprvé vstoupil na divadelní prkna, bylo mu osmnáct.

Noc na Karlštejně

Zlatý odznak Josefa Kajetána Tyla je pro toho, kdo miluje ochotnické divadlo, nejvyšším vyznamenáním, které může člověk v tomto oboru zájmové činnosti získat. Jan Brož ho obdržel za celoživotní obětavou činnost v ochotnickém divadle. Hraje a režíruje a dělá to s láskou. V divadle si odpočine, je tam legrace a občas i trochu tečou nervy, ale tak to má před každým otevřením opony být.  

Jan Brož s Jiřím Kubinou ve hře Zelňačka

Jan Brož za svých 60 divadelních let odehrál 497 představení s červenokosteleckým DS NA TAHU, 46 dalších představení jako host s ochotníky v Náchodě a Hronově. Celkem má na svém hereckém kontě 56 rolí.

DS NA TAHU
je ochotnický divadelní soubor jehož činnost v Červeném Kostelci se traduje již od roku 1809.

Divadelní soubor NA TAHU právě chystá další premiéru. Pod režijním vedením Pavla Labíka kostelečtí ochotníci uvedou hru ŠÉF kontra VAGABUND aneb Ludrácký trojlístek na motivy legendární hry Johana Nepomuka Nestroye: Lumpáci a vagabundi. Do Divadla J. K. Tyla v Červeném Kostelci jste zváni 18. ledna od 19 hodin, první repríza bude uvedena 26. ledna od 17 hodin.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.