Vysoké nad Jizerou chystá už 52. ročník známé přehlídky amatérského divadla Krakonošův podzim

5. září 2021 10:53

Národní divadelní přehlídka „Krakonošův podzim" loni přišla o svůj 51. ročník. O to více se do Vysokého nad Jizerou letos těší nejúspěšnější venkovské divadelní soubory z celé republiky. Tradičně říjnový začátek je připraven na konec září, a tak už nyní do jediného kamenného ochotnického divadla v Čechách zvou reportérka Eliška Pilařová a ředitelka přehlídky Svatava Hejralová.

„Začneme už v pátek 24. září a skončíme 2. října v sobotu. Máme 11 inscenací a k tomu pohádku. Ale proslýchá se, že se nebudou doporučovat hromadné akce pro děti," říká Svata Hejralová.

Čtěte také

Ano, to je všeobjímající představení s názvem covid, na kterém jsme byli všichni a trvá vlastně dodnes.

Pohádka, to je takový bonus každého Krakonošova podzimu. Samozřejmě i každé je i host na besedu.
„Letos bude hostem herečka Dana Morávková, moc se na ni těšíme. A možná s sebou přiveze i překvapení. Klavíristu a skladatele Jiřího Maláska. Doufáme, že to bude on."

„A poslední den, v sobotu, vystoupí soubor z Děčína s krásnou hrou a nádherným názvem Vražda sexem."

Krakonošův divadelní podzim je národní přehlídka venkovských divadelních souborů z České republiky pořádaná každoročně vždy na podzim ve Vysokém nad Jizerou, kolébce nejstarší ochotnické tradice vůbec, kde není nouze o báječné diváky zaplňující den co den hlediště divadla.

Dramaturgický trend stále více směřuje ke komediím, k takzvaným konverzačkám.
„V našem programu to není tak úplně patrné. Představení Vassa od Maxima Gorkého Rádobydivadla Klapý nepatří zrovna mezi komedie, zrovna tak inscenace Divadelního spolku bratří Mrštíků Boleradice s názvem Kulhavý mezek aneb Výbuch na jičínském zámku."

Vassa Železnovová se představí v moderní úpravě.
„Jak známe Ladislava Valeše, tak nás určitě tohle představení překvapí."

Na co se Svatava Hejralová těší nejvíc?

Čtěte také

„Hlavně na to, že přehlídka Krakonošův podzim vůbec bude. Že nezažijeme to, co v loňském roce. Ty důsledky si vlastně nesu dodnes. Mám strach, jestli se lidé sejdou a přijdou na divadlo. Nevěřím, že jsou všichni hladoví po kultuře a po setkávání."

Já mám ověřeno, že ať se dělo, co se dělo, pro Vysoké nad Jizerou to nikdy tak úplně neplatilo. Takže já bych se toho právě u Krakonošova podzimu nebála.

„Uvidíme. Program už je pevně stanovený, je na našich webových stránkách. Tak ať se lidé podívají a do divadla přijdou. Ať soubory, když vydržely celý rok nehrát a své hry docvičily a vypilovaly, mají vděčné diváky. Jsme zvyklí, že u nás bývá hlediště plné."

Čtěte také

Rozhodně se ještě těšně před přehlídkou sejdeme, abychom si popovídaly víc o samotném programu.
„Samozřejmě kromě základních představení chceme mít opět videokavárnu, bude křest CD i knihy, rádi bychom měli koncert a určitě vernisáž výstavy k výročí 150 let ochotnického spolku Přemysl. A různé kurzy i semináře."

A bude i tradiční bál Sejkorák?
„Zatím ho chystáme, máme dohodnutou hudbu a všechno," dodává Svatava Hejralová, ředitelka přehlídky amatérského divadla Krakonošův podzim ve Vysokém nad Jizerou.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související