Víte, že pro naše prababičky Velikonocemi jarní svátky nekončily? A co všechno měly na práci?

19. duben 2020

Velikonoce platí za hlavní svátky jara. Naše prababičky ale uznávaly i další, které většina z nás už nezná. Navíc bylo pro naše předky jarní období nejen plné práce na polích, ale také v domácnosti a na loukách. 

Do historie nás nechá nahlédnout členka Cechu panen rukodělných, která nejen že dávné doby ctí, ale navíc je i sama tak trochu žije.

Čtěte také

Dorazili jsme na chalupu ve Velkých Svatoňovicích k Jiřině Hejnové z Cechu panen rukodělných. Ty nyní žijí trošku jiným životem, protože v době pandemie se členky spolku nescházejí.

A tak Jiřina Hejnová dělá teď řemesla sama.
„To není na vesnici vůbec žádný problém. V baráčku na té mé samotě. A teď je takové velmi krásné období, po Velikonocích, kdy začíná všechno kvést, příroda nám dává spoustu darů."

Pro naše předky bylo jarní období plné nejen práce na polích, ale také v domácnosti a na loukách

„Dívala jsem se do zajímavé literatury. Úterý a středa po Velikonocích byly pro řemeslnice svátky. Úterý velikonoční už roku 1624 byla v Praze slavnost Slamník nebo-li Štrozok."

Co to bylo za slavnost?

„Příslušnice cechu krejčovského šly do okolních zahrad Prahy, jako takové poděkování přírodě za to, co jim všechno dává. A středa, to byl svátek cechu ševcovského, jmenovalo se to Fidlátka. Tak si myslím, že je hezké se inspirovat a dělat to, co už dělaly naše babičky."

Cech panen rukodělných oslavuje i po Velikonocích

Čtěte také

„Včera jsem dodělala pampeliškový med. Určitě ochutnáme hlohovku, protože hloh právě kvete. A také ořechovku. Mám tady arónii, černý jeřáb, jako marmeládu. Příroda a sluneční paprsky nás vybízí, abychom vyhodili ven ubrusy a vybělili je a vyžehlili. Včera jsem se dokonce dala do úpravy křestních kabátků, které jsou staré víc než 100 let a jsou háčkované."

A Jiřina Hejnová hned ještě doplňuje.
„Myslím si, že si pouze namlouváme, že na věci, které vám ukazuji, nemáme čas a trpělivost. Jde o to, to hlavně zkusit."

Cech panen rukodělných
Jsme "holky" šikovné, vrchovatě středního věku, ale mladé duchem. Doufáme, že našemu "starosvětskému" jménu neděláme ostudu. Můžete nás vidět na řemeslných jarmarcích, výstavách a všude tam, kam nás pozvete!

Co se týká staročeských činností, tak se Jiřina Hejnová kromě oněch běžných věcí v nejbližší době zaměří také na pečení. Bude totiž péct staročeské proboštovo cukroví.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.