Spolek podkrkonošských výtvarníků spojuje láska k umění. Tvorba je pro ně koníčkem

23. říjen 2018

První podzimní výstavou v zámecké galerii Regionálního muzea v Jičíně je "Průřez tvorbou" členů Spolku podkrkonořských výtvarníků. Každý z více než tří desítek autorů mohl dodat čtyři díla.

Spolek existuje bezmálasedmdesát let. Jeho základy položili v roce 1950 učitel výtvarné výchovy Jan Pavlovec, malíř a kreslíř Václav Schuster a tiskař Jan Klouček, když založili Malířský kroužek při Domě osvěty v Nové Pace.

V současnosti spolek sdružuje na čtyřicet výtvarníků, nejen z Nové Paky a blízkého okolí, ale i z Benecka, Vrchlabí, Kořenova, Jesenného, Jilemnice, Kundratic, Jičína, Železnice, Červené Třemešné, Police nad Metují, Desné, Prahy, Mladé Boleslavi a Velkého Poříčí.

Tvorba Spolku podkrkonošských výtvarníků v jičínské galerii

Členové spolku se schází na společných malováních - plenérech, které se konají na různých místech Českého ráje, Jizerských hor, Krkonoš. Společně se taky účastní mezinárodních malířských plenérů a někteří členové jezdí na výměnné plenéry do Polska a Ruska.

Výtvarná tvorba je pro ně koníčkem, věnují se jí ve volném čase

Jejich práce je možné vidět na spolkových výstavách každé dva roky v Nové Pace a také na samostatných výstavách jednotlivých členů.

Ke zpracování tvůrčích myšlenek užívají různorodých výtvarných technik. V Jičíně jsou k vidění mj. olejomalby, pastely, grafiky, dřevěné a pískovcové plastiky.

Seznam vystavujících:

Ladislava Arndtová, Vladimír Balcar, Miroslav Čivrný, Miloš Gerstner, Martina Grafková, Václav Horáček, Věra Hörstová, Eva Hnyková, Vladimír Janata, Miroslav Jílek, Eliška Jílková, Kateřina Krausová, Jaroslav Kalousek, Nataša Kalousková, Radim Karel, Alena Končická, Břetislav Kužel, Vlastimil Mužíček, Margita Nedomlelová, Lenka Nosková, Zdeněk Pátek, Jana Pokorná, Olga Řeháková, Jan Smetana, Jarmila Smetanová, Margarita Sheiko, Jaroslav Sucharda, Ludmila Švábenická, Ladislav Tomič, Jana Typltová, Jiří Qido Valter a Anna Hofmanová, Eva Šinkmannová in memoriam.

"Znám hlavně novopacké a jičínské malíře, s těmi se znám dlouhá léta, ale přiznám se, že s některými členy spolku se tady setkávám vůbec poprvé. Ale my všichni vystavující jsme byli nadšeni koncepcí, tím, jak kurátoří z jičínské galerie ve spolupráci s výtvarníkem Břetislavem Kuželem výstavu koncipovali. Jak nádherně nenásilně do sebe přecházejí jednotlivá díla. I proto bych ji doporučila k návštěvě, protože je zajímavá, unikátní a zvedne každému náladu. Tady například vidíme obrazy novopackých a beneckých malířů, například od Vlastimila Mužíčka nebo Václava Horáčka, který je z Jilemnice. A Miroslav Čivrný se mi líbí pro takovou poetiku. Pamatuju si, že mu jednou v Nové Pace z vývěsky ukradli obraz, on z toho byl hrozně smutný a já jsem mu říkala: Mirku, buď rád, to se ještě nikomu z nás nestalo," směje se novopacká výtvarnice Kateřina Kausová.

Výtvarnice Kateřina Krausová (vpravo) s muzejní galeristkou Jarmilou Hakenovou na výstavě Spolku podkrkonošských výtvarníků

A jedním dechem doplňuje, že je kdysi doma vykradli a její manžel jí vyčítal, že ukradli všechno, ale ani jeden její obraz.

Vzpomínka na Evu Šinkmanovou, která by měla z výstavy radost

Na jičínské výstavě jsou zahrnuta i díla Evy Šinkmanové, vedoucí Spolku podkrkonošských malířů, která nedávno nečekaně zemřela.

"Ona tu výstavu vlastně v základu dala dohromady, až po ní to vzal Břéťa Kužel. Věnovala se i novopackým plenérům, jejich organizaci. Pro nás to byla těžká rána. Není dne, kdy si na ni nevzpomeneme, alespoň to beru podle sebe. A nejhezčí je na tom to, že v duchu slyšíme neustále její smích a její milé dobírání, její lichotky, její přemýšlení o krajině a o umění. Pořád se učila, pořád se ptala... Myslím, že by z téhle výstavy měla velkou radost. A myslím, že Nová Paka na ni nezapomene nikdy. Evo, jestli mě teď slyšíš, tak ti za tuhle výstavu děkujeme. A jsi tady s námi," říká s dojetím Kateřina Krausová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.