O roubené tajemství kostela na Loučné Hoře pečuje Okrašlovací spolek Smidarska. A pomáhá i jinde

31. prosinec 2019

Okrašlovací spolek Smidarska završil další rok své bohulibé práce čtveřicí adventních koncertů v kostele sv. Jiří v Loučné Hoře u Nového Bydžova. Raritní sakrální stavba je pro spolek symbolickým místem, zvlášť v prosinci.   

Ve svátečně vyzdobeném interiéru si budete připadat jako v přírodě, zároveň jako na výstavě i v originálním koncertním sále. A překvapí vás i to, že zachráněné varhany nestojí na kůru, ale dole v oltářišti.

Těch překvapení zažijete ještě daleko víc

Jak s nimi okrašlovací spolek souvisí, to se dozvíte od jeho členů - smidarského zastupitele Ondřeje Havlíčka a kostelnice a průvodkyně Jany Šedivé:

Kostel sv. Jiří v Loučné Hoře u Smidar patří mezi unikátní památky České republiky, má dřevěnou roubenou konstrukci, která byla u sakrálních staveb v 18. století nezvyklá.

Čtěte také

„Chudý původ" barokní stavby proto tehdy místní ukryli pod omítku (kožich). V 50. letech minulého století dostala obec Smidary kostel "do vínku" a v 70. letech minulého století začala z neudržované budovy opadávat omítka, a tak se na svět vyklubalo roubené tajemství, které dnes můžeme obdivovat.

Členové Okrašlovacího spolku Smidarska ve spolupráci s obcí Smidary každý rok kousek kostelíka opraví. Navíc ho kulturně oživují, otevírají pro návštěvníky, vybavují inventářem, zdobí a hýčkají. Konají se tam i svatební obřady a prohlídky na telefonické objednání.

Někdy přijíždějí i autobusové výpravy

Nejvzdálenější návštěvníci přijeli do Loučné Hory z Nového Zélandu a z Aljašky. Podívali se tam i Francouzi, Italové nebo Poláci.

„Snažíme se proto, aby kostel vypadal k světu. A nejen on," dodává za Okrašlovací spolek Smidarska Ondřej Havlíček.

Čemu ještě spolek pomáhá a prospívá? Zachraňuje a obnovuje historické dědictví, pečuje o životní prostředí, místní tradice a kulturu:

Okrašlovací spolek Smidarska si zaslouží nejen poděkování, ale určitě i obdiv. Ať se jemu, i Smidarsku v nadcházejícím roce 2020 daří!

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka