Víte, jak správně připravit lilek nebo-li baklažán? A co z něj uvařit? Udělejte si ho zapečený

Lilek neboli baklažán je plodina pocházející z Balkánu. Patří do čeledi lilkovitých rostlin, což jej z botanického hlediska řadí mezi ovoce, nicméně je v gastronomii považován za zeleninu. Ač je nezpochybnitelně chutnou a výživově přínosnou potravinou, je opředen také nepříznivými názory na jeho výživové vlastnosti. Milovníci lilku si bez něj neumí představit žádnou grilovačku, skeptici se mu vyhýbají. Do jaké skupiny patříte vy?

Někteří jsou znepokojení tím, že lilek obsahuje nikotin. Tato látka je však v lilku obsažena ve velmi nízkém množství, při kterém jsou její účinky pouze povzbudivé, nikoliv škodlivé.

Ingredience
  • 2 lilky
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 kg rajčat
  • 700 g sýra haloumi
  • sušený tymián
  • sušené oregano
  • sůl
  • pepř

Uvádí se, že pro získání množství obsahu nikotinu odpovídajícího jedné cigaretě, by bylo nutné sníst 9 kilogramů lilku.

Ve Starověkém Řecku se tradovalo, že lilek způsobuje malomocenství a zbavuje člověka rozumu. Lilek si tím vysloužil přezdívku “jablko bláznů” a lidé se mu ze strachu vyhýbali. Následně vypozorovali, že je nezbytné lilek tepelně upravit, aby jej zbavili “zlé moci” a lilek si tak opět získal svou oblibu.

Bohužel však pozdější výzkumy ukázaly, že na tehdejší pověře je přeci jen něco pravdy. Lilek obsahuje solanin, toxickou látku způsobující žaludeční potíže, zvracení a bolesti hlavy. Životu nebezpečná dávka solaninu byla stanovena na 400 mg. V případě lilku však není na místě panikařit, solanin se v něm nevyskytuje v závažné míře a jeho obsah se z lilku dá výrazně snížit tepelnou úpravou.

Postup:
Lilek nakrájíme na kolečka, ta vložíme do misky na půl hodiny a necháme pustit vodu. Poté je opláchneme studenou vodou a osušíme,
Zatímco se budou lilky potit vložíme rajčata s nakrojenou slupkou na spodní straně do vroucí vody. Po minutě je slijeme a oloupeme.
Pekáč vyložíme pečícím paírem, na který rozložíme vrstvu lilků a zakápneme olejem a pečeme v troubě 10 minut na 200 stupňů.
Na omáčku rozehřejeme olej, přisypeme na kostičky nakrájenou cibuli a rozmělněný česnek.
Restujeme asi dvě minuty a pak přidáme na kostičky pokrájená rajčata, sušené bylinky, sůl, pepř a cukr. Vše krátce povaříme a přidáme petrželku a bazalku.
Do zapékací mísy vlijeme asi třetinu rajčatové omáčky, vložíme kolečka lilků, plátky pokrájeného sýra a přelijeme druhou třetinou omáčky. Znovu rozložíme lilky a sýr, přelijeme omáčku a pečeme v troubě na 180 stupňů.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.