Virtuální realita dorazila na Haničku v Orlických horách. S aplikací prozkoumáte vnitřek pevnosti

2. květen 2022 07:32

Tvrz Hanička na Rychnovsku začala turistickou sezónu s novým vylepšením pro návštěvníky. Díky mobilní aplikaci mohou prozkoumat její vnitřní prostory. Pro snazší orientaci v podzemí nabízí i plány jednotlivých objektů, chodeb a muničních skladů. Prohlédnout si předválečné opevnění je navíc možné i z ptačí perspektivy.

Otevřela se automatická ocelová vrata do pevnosti Hanička. Nově mohou návštěvníci projít útrobami tvrze s interaktivním plánem ve svém chytrém mobilu.

Čtěte také

„V telefonu máme staženou aplikaci Visit.More. Vidíme tady jednotlivé objekty na povrchu a také jejich vzájemné propojení. Spatříme skutečně chodby, výtahy i muniční sklady,“ popisuje projekt historik z filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Jiří Štěpán.

Pod jeho vedením univerzita také vytvořila výukové materiály pro školy. Procházet aplikaci jde i off-line v podzemních prostorách pevnosti.

Čtěte také

Podle vedoucího muzea Pavla Mináře to pomůže návštěvníkům s orientací. „To je kardinální problém návštěvníků na Haničce. Kde jsme a co to tady vlastně vidíme? To znamená, že já jako průvodce využiji toho, že se díváme a někdo z návštěvníků má aplikaci puštěnou. Já ťuknu na obrazovku a řeknu, tady jsme.

Vývojáři tak museli nejdříve pomocí dronu naskenovat venkovní objekty a zhruba 1,5 kilometru podzemních chodeb. Získaná data mohou použít i v budoucnu.

V polovině příštího roku by tak ve vstupní místnosti místo velkého sádropapírového modelu celé pevnosti mohl vzniknout interaktivní panel.

Čtěte také

„Když do toho dlouhým ukazovátkem ťuknu, tak ukáži například na model pěchotního srubu. Trošku na něj zatlačím a čím víc budu tlačit, tím víc budu pronikat do schéma podzemí. Schodiště a šachta, ukazuje Pavel Minář, jak by mohl interaktivní prvek asi v polovině příštího roku fungovat.

V budoucnu by si díky virtuální realitě mohli návštěvníci tvrze Hanička v Orlických horách na Rychnovsku prohlédnout i historické exponáty.

„Součástí je digitalizace celé hlavní zbraně předválečných tvrzí, což je kasematní houfnice ráže 100 milimetrů. A když to dobře dopadne, tak i s obsluhou, dodává Pavel Minář.

Virtuální houfnice by na svém místě mohla stát na konci příštího roku.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související