V Haničce se střílí. Na vojenské tvrzi specialisté trhavinami odstraňují železobetonové zdi

18. prosinec 2018 15:38

Na předválečné vojenské tvrzi Hanička v Orlických horách specialisté pomocí trhavin začali s bouráním části železobetonových stěn. Akce je součástí oprav dělostřeleckého srubu S 79, které mají odstranit stavební zásahy z 80. a 90. let minulého století. 

Šest kilogramů trhavin, stovky metrů speciálních kabelů a desítky minut příprav před každým odpalem. Minimálně to bylo potřeba k trhacím pracem v dělostřeleckém srubu RS 79 Na Mýtině, který je součástí vojenské tvrze Hanička v Orlických horách.

Detonace řídil střelmistr, který se cíleně snažil odborně narušit některé železobetonové zdi. Ty mají být postupně odstraněny, aby se objekt vrátil do podoby z předválečných let.

S vedoucím muzea a správcem tvrze Hanička Pavlem Minářem stojíme přímo před objektem označeným RS 79, který má svůj krycí název Na Mýtině. Uvnitř jsou slyšet pracovníci se sbíječkami: „Vybourávají konstrukce, které jsou v rámci projektu určeny k odstranění. A následně na jejich místech a také na jiných místech budou ty konstrukce doplněny."

Beton bude odstřelem v označených otvorech narušen a pracovníci následně materiál sbíječkami odstraní a odvozí.

Část interiéru dělostřelecké tvrze Hanička by měla získat původní podobu z roku 1938

Povrchová část

Dělostřelecká tvrz Hanička se vrátí do podoby z roku 1938, kdy měl celý objekt pomoci střežit hranice Československé republiky před vpádem německých vojsk. Při přestavbě původní tvrze na protiatomový kryt, která začala v roce 1979 a skončila 4 roky po sametové revoluci, byly totiž některé povrchové objekty upravovány a následně zavezeny. 

Trhaviny má na starosti střelmistr Štěpán Brablec, který ukazuje pořádný balík s písemnou agendou, která vznikala několik měsíců: „To jsou všechno doklady a osvědčení o zkouškách. Aby vše, co se používá, bylo v bezvadném stavu a v pořádku. Aby také jednotlivé přístroje byly po revizi orgánů, které jsou na tu práci pověřeny."

V terénu dostáváme poučení o bezpečnostním okruhu a v něm čekám, až budou do vrtů uvnitř umístěny nálože. Pak se Štěpán Brablec vrací: „Hlídka číslo dvě, hlaste uzavření. Odchod do krytu! Pálím!"

Trhací práce v dělostřeleckém srubu RS 79 Na Mýtině, který je součástí vojenské tvrze Hanička v Orlických horách

Výbuchy postupně rozvolnily odhadem pět kubíků železobetonu. Než se do srubu podívají první návštěvníci změní se ještě dost podstatně také vzhled nižších pater objektu, ale okolní terén a přibude i nějaké vybavení.

Trhací práce v dělostřeleckém srubu RS 79 Na Mýtině, který je součástí vojenské tvrze Hanička v Orlických horách

Vše by mělo být hotové do zahájení návštěvnické sezóny v roce 2020.

Součástí předválečné vojenské tvrze Hanička v Orlických horách je celkem šest objektů.

Největším a nejdůležitějším z nich je dělostřelecký srub s označením „S 79" a krycím názvem „Na Mýtině". A právě toho se týkají stavební úpravy, které ho mají vrátit do stavu v jakém byl těsně po válce.

autoři: Lenka Peterková , baj
Spustit audio

Související