Po mnoha letech je přístupný objekt Na Mýtině u pevnosti Hanička v Rokytnici v Orlických horách

21. červenec 2020 08:45

Pevnost Hanička v Rokytnici v Orlických horách letos nabízí nový prohlídkový okruh. Ten návštěvníky zavede do kompletně opraveného dělostřeleckého srubu R-S 79 s krycím názvem Na Mýtině. Pro veřejnost byl uzavřený více než 40 let, teď má stejnou podobu jakou měl v roce 1938.   

„Tady si odsuneme šupák a dostaneme se do chodbičky, kde je momentálně voda, protože venku prší a trošku se nám ucpala kanalizace. Nicméně to se během chvilky odstraní. A tady jsou třicetimilimetrové pancéřové dveře, které nás odvádějí do nouzového výlezu. Tady tedy vidíme praktické nešvary československého opevnění, které by ovšem samozřejmě posádka bunkru řešila," říká vedoucí tvrze Hanička Pavel Minář.

Čtěte také

„Tude se ale teď už nechodí. Ještě ale v 80. letech minulého století se chodilo tímto výlezem. Současné důvody nepoužívání jsou bezpečnost a hasičské předpisy."

„Teď jsme na úrovni schodiště, které vede ze spodního patra. To znamená, když nahlédnete dolů, tak uvidíte poměrně hlubokou šachtu. Je to hodně pater, je to 34 metrů, celkem 191 schodů. Když vezmeme za konstrukční výšku patra řekněme 3 metry 80 centimetrů, tak kolik to bude pater?," usmívá se Pavel Minář.

A hned doplňuje.
„Ale prohlídka postupuje odspodu. To znamená že návštěvníci nakouknou do této šachty a jsou nuceni jít, protože jim nic jiného nezbývá."

Po mnoha letech je přístupný objekt Na Mýtině u pevnosti Hanička

Jak by to vypadalo, kdyby tu byli vojáci? Bylo by to tak prázdné nebo v těchto objektech měli i nějaké další věci?

„Kdybychom sem přišli tenkrát, tak tady by byla díra a 34 metrů dolů. Žádné zábradlí. Pouze, pokud by tu museli vojáci fungovat, tak by si udělali nějaké provizorní dřevěné zábradlí. A co se týče prostor odpadu nábojnic, tam byly dveře. Dnes už tam nejsou, rámy jsou vybourány."

Čtěte také

„Ale pancéřové dveře by zde zcela jistě byly. Určitě by tu nebylo umyvadlo a nádrž na vodu. To je prostor vedle dvou splachovacích záchodů. Ubikace vzadu by byla také prázdná. To by se vše teprve řešilo. A posádka, kterou tvořilo několik desítek lidí, dělostřelců, by zde neměla žádné dělostřelecké zbraně. Ani jednu."

„Ale bylo tu stanoviště velitele, majora Nováka. Dole je jediná vyzděná místnost. A ta by se výhledově mohla trošku proměnit. Pokud se nám podaří zabojovat s tou vodou, která nám sem aktuálně pronikla," dodává Pavel Minář.

Tvrz Hanička
patřila do systému předválečného opevnění budovaného ve 30. letech minulého století proti tehdejšímu rozpínajícímu se Německu. Když se v roce 1933 dostal v Německu k moci Adolf Hitler a začal se tam rozbíhat mohutný zbrojní průmysl, bylo každému jasné, že Evropě hrozí vážné nebezpečí.

Objekt Na Mýtině je po rozsáhlé obnově otevřený pro návštěvníky od letošní sezóny. Prohlédnout zevnitř si ho mohou zájemci, kteří dorazí na Haničku a zakoupí si vstupenku na základní trasu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související