Vinaři si vždy poradí. Nemusíte se bát, i letos si nalijete skvělá vína, usmívá se sommeliér Bujnoch
Vinaři si vždy poradí. Nemusíte se bát, i letos si nalijete skvělá vína, usmívá se sommeliér Bujnoch
Pojďme se zastavit hned na úvod u onoho označení négociant. O koho se jedná?
Vy jste mě představovala jako sommeliéra a ono to má úzkou vazbu. Négociant je v podstatě člověk, který rozumí nápojům, rád je degustuje a hodnotí. Já tedy především víno. Takže za rok se setkám se spoustou vinařů a degustuji jejich vína, snažím se je následně vybírat pro naše hosty a představovat na různých ochutnávkách. Jsem tedy sommeliér a zároveň négociant, který rád pomáhá lidem s nápoji.
Víno velmi dobře dozrává v jakýchkoliv podmínkách. Réva dokáže své kořeny dostat až 30 metrů hluboko, takže se vždy napije.
Tomáš Bujnoch, odborník na vína a sommeliér
Určitě máte informace, jak vypadá letošní sezóna úroda vín zejména na Moravě. Počasí bylo letos velmi proměnlivé, z jara horko, potom se zase ochladilo. Bude to mít vliv úrodu?
Milovníci vín se nikdy nemusí bát, protože víno velmi dobře dozrává v jakýchkoliv podmínkách. Někdy to je světlejší, jindy trošku horší, ale vinaři si s tím vždy poradí. Tedy jestliže je jednou trošku víc mokro, jindy zase sucho, vinná réva dokáže své kořeny dostat až 30 metrů hluboko, takže se vždy napije.
Čtěte také
Je fakt, že ze začátku úroda trošku ubyla, nicméně vinaři řekli ano, bude toho méně, ale zase kvalitnější. Tak to je, oni si vždy najdou něco pozitivního. Teď jim do toho zapršelo, což není úplně ideální. Bobulky už jsou v jednu chvíli výborně vyzrálé a připravené na sklizeň. Udělat z toho dobré víno.
A když do toho přijde hodně deště, tak se ty bobulky napijí a začnou třeba praskat. Takže vinaři se je pak snaží rychle sklidit. Samozřejmě o něco přijdou, ale pokaždé si poradí. Technologie jsou dnes už opravdu velmi vyspělé, vyrovnali jsme se celému světu v tom, jak s révou pracovat. Takže se nemusíte bát. Budou výborná vína jako každý rok.
Vinaři říkají, že ideální pro konzumaci je burčák, který je takzvaně ve varu. To znamená, že obsah alkoholu má 2 až 7 procent.
Tomáš Bujnoch, odborník na vína a sommeliér
Teď je období burčáku. To je nápoj, který se i podle legislativy může prodávat jen v období je od 1. srpna do 30. listopadu. Proč zrovna tento časový úsek?
Je to tak, že réva zrovna začíná dobře dozrávat, takže v tu chvíli můžeme vyrábět burčák. Od 1. srpna dobře dozrávají například odrůdy Müller Thurgau, Muškát moravský, Irsai Oliver. Už jsou prostě připravené na to je sklidit a následně z nich vyrobit víno. A ten mezistupeň je právě burčák.
Čtěte také
Burčák charakterizuje nejen určité období, ale samozřejmě i surovina, ze které může a nemůže být vyrobený.
Ano, musí být vyroben z české nebo moravské suroviny, prostě z České republiky. My máme to štěstí, že burčák můžeme ochutnat, protože ne v celém světě to tak funguje. Je to spíše záležitost střední Evropy, kromě nás ještě Slovensko, Německo a Rakousko.
Burčák je velmi zdravý nápoj, obsahuje spoustu vitaminů B. Kvasinky prospívají vlasům i pokožce. A časově je to omezené, protože jsou různé fáze burčáku, což jde ruku v ruce s tím, jak se víno vyvíjí. Na začátku posbíráte hrozny, dáte je ze střapců, pomelete a necháte fungovat kvasinky, které se živí cukrem.
Čtěte také
Kvasinky začnou cukr pojídat, vzniká alkohol, a to už máme burčák. Nejprve je sladký, kde je velmi málo alkoholu, takže je to skoro vhodné i pro těhotné ženy, které jinak alkohol nemohou. A pak se nápoj vyvíjí dál. Vinaři říkají, že ideální pro konzumaci je burčák, který je takzvaně ve varu. To znamená, že obsah alkoholu má 2 až 7 procent.
Je to velmi harmonické, kyselinky tam je málo, protože cukr je pořád velmi výrazný. Chutná to krásně nasládle, jak to mají všichni rádi. A pak už přicházejí pozdější fáze, kdy je to pro někoho nepříjemnější, je to dost kyselé. Říká se řezák nebo zlomený burčák. Víno je opravdu prokvašeno do sucha a kvasinky už nemají co jíst a následně je z toho mladé víno.
Celý rozhovor Jany Kudyvejsové s Tomášem Bujnochem o kráse a kvalitě vína si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Vinice v Podkrkonoší!? Kamarádi farmáři sklízí „Víno z ráje“ na slunné stráni v Radimi na Jičínsku
Představíme vám kamarády, farmáře a vinaře, Petra Mráze a Vratislava Kříže, kteří hospodaří na Jičínsku a v Radimi. Čeká vás překvapení v podobě vinice v Podkrkonoší.
-
Víno je vášeň i láska! Lucie Šimonová vyrábí na Rychnovsku v nádobách pod zemí speciální kvevri víno
Jednou za měsíc vám představujeme potravináře Královéhradeckého kraje, součást projektu Srdce kraje. Dnes to jr firma Nectar Lucis - výrobce vín.
-
Svatomartinské víno je vyrobené z hroznů sklizených v tomto roce. A musí splňovat určitá kritéria
Co je svatomartinské víno? Je vyrobené z letošních hroznů, jde tedy o mladé víno. Vína prodávající se pod označením Svatomartinské musí splňovat požadovaná kritéria.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.