Svatomartinské víno je vyrobené z hroznů sklizených v tomto roce. A musí splňovat určitá kritéria

10. listopad 2020

Co je svatomartinské víno? Je vyrobené z hroznů sklizených v tomto roce, jde tedy o mladé a svěží víno. Vína, která se prodávají pod společným označením Svatomartinské musí splňovat požadovaná kritéria. Kvalitu a senzorické vlastnosti (barvu, aroma, chuť) musí schválit odborná komise. Každoročně neprojde zhruba 10-15 procent vzorků. 

Čtěte také

Sommelier Karel Tomášek hovoří v naší radioporadně o svatomartinských vínech.

Až po úspěšném hodnocení mohou vinaři dodávat na trh svá vína pod známkou Svatomartinské. Na etiketách je logo svatého Martina na bílém koni a láhve musí být také označeny společnými záklopkami či šroubovými uzávěry se značkou "Svatomartinské".

Svatomartinské víno se může poprvé otevřít na svátek svatého Martina, tedy 11. 11. od 11 hodin.

Jaká je historie svatomartinského vína?

Tradice Svatomartinských vín začala již za císaře Josefa II. v 18. století.

Čtěte také

V té době na svátek sv. Martina končila vinařům (a často i ostatním čeledínům) na rok sjednaná služba u sedláků a vyjednávalo se o podmínkách na příští rok. Velmi často se podávala husa a koláče a tyto hutné pokrmy byly často doplněny právě mladým letošním vínem.

Svatomartinské oslavy tedy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti. Značka „svatomartinské víno" byla zaregistrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond ČR.

Co vy a svatomartinská vína?

Svatomartinská vína jsou geniální marketingový tah, který přináší rychlé peníze vinařům. Na druhou stranu ovšem napovídají o tom, jaká budou vína příslušného ročníku.

Karel Tomášek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Karel Tomášek

je hlavním sommelierem Vinných sklepů Kutná Hora a to i přesto, že žije až v Podkrkonoší. „Celý život jsem se živil úplně něčím jiným, pracoval jsem ve finančním sektoru. Ale už před těmi mnoha lety jsem věděl, že tam nechci zůstat do konce života. Víno jsem měl jako velkého koníčka."

A vypadá to, že letošní ročník bude zdařilý. Vína jsou nádherná, aromatická a lákají k dalšímu napití. Tak nezapomeňte na Svatomartinské víno! Bývá zajímavé zkusit vína od více vinařů a navzájem je porovnat.

Celou radioporadnu s Karlem Tomáškem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související