Život je příliš krátký než, abychom pili špatná vína, usmívá se sommelier Oldřich Bujnoch
Vinař, sommelier a rytíř Evropského vinařského řádu Oldřich Bujnoch v naší radioporadně na téma: vína na sváteční tabuli. Jaká je letošní úroda vína - ovlivnilo jí sucho? Zajímavá osobnost je hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.
Sommelier Oldřich Bujnoch vám představí Svatomartinská červená vína

Radioporadna - Vinař, sommelier a rytíř Evropského vinařského řádu Oldřich Bujnoch a Svatomartinská červená vína - Zajímavá osobnost je hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.
Všechno, co jste kdy chtěli vědět o víně, ale báli jste se zeptat. Opravdu ukrývá pravdu? Je to lék i pro zdravého?
Víno je údajně nápoj bohů. Snad. Ale rozhodně je víno alkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů vinné révy.
Slovo víno, stejně jako názvy vína v mnoha dalších jazycích, pochází z latinského názvu vína vinum.
Vědecky se vínem a jeho výrobou a pěstováním vinné révy (vinařstvím) zabývá enologie.
Podle některých studií má pravidelné pití vína příznivý vliv na lidské zdraví.
Také rádi popíjíte víno, ale ne vždy v obchodě sáhnete po tom pravém? Jakostní, přívlastková, pozdní sběr. To jsou termíny, se kterými se setkáte na každé etiketě. Co ale znamenají a co vám o daném víně prozradí?
Nezoufejte, Oldřich Bujnoch vám pomůže zorientovat v široké nabídce bílých, červených i růžových vín.
Celou radioporadnu si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Kvůli svatomartinskému menu nemusíte do restaurace. Husí prsa na víně lehce zvládnete i doma
11. listopad. Co by to bylo za svátek svatého Martina, kdyby se musel obejít bez dobrého jídla? Kvůli svatomartinskému menu však nemusíte chodit do restaurace.
-
Doc. Ing. Miloš Michlovský ví o víně vše, co byste o něm měli vědět i vy
Vinařská radioporadna. Ve víně je pravda. A je mrška většinou schovaná až na dně sklenice. Tak dobrou žízeň!
-
Krůtí stehna dušená v červeném víně. Kvalitní a lehce stravitelné maso
O krůtím mase se všeobecně tvrdí, že má devět druhů a zároveň i mnoho chutí. Běžný spotřebitel zná většinou jen dva druhy krůtího masa a tím jsou prsa a stehýnka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.