Kvůli svatomartinskému menu nemusíte do restaurace. Husí prsa na víně lehce zvládnete i doma

Svatomartinská husa (ilustrační foto)

11. listopad. Co by to bylo za svátek svatého Martina, kdyby se musel obejít bez dobrého jídla? Kvůli svatomartinskému menu však nemusíte do restaurace. Vynikající pochoutky si můžete připravit i v pohodlí domova - s námi - s Českým rozhlasem Hradec Králové. 

Češi si pochutnávají na pečených husách stále častěji. A nejen 11. listopadu. Chov hus u nás má tradici. Možná, že si i vy vzpomínáte na dětství u babičky a na to, jak cpala husám do krku šišky, někde zvané i šlejšky. Husy se takto násilím přikrmovaly.

Spojitost svatého Martina a hus najdeme hned ve dvou legendách. Ta první praví, že husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda říká, že se Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kejháním prozradily.

Svatomartinská husa

Víte, že rozdělování svatomartinského husího masa mělo své pořadí? Nejnižší sluha dostával křídlo, aby prý při práci lítal, vyšší sluha stehno, hospodář sám si nechával zbytek. A využila se i kůže z husích nohou. Ta se dávala do střevíců pod nohy, aby se nepotily nebo mezi prsty, aby nerostla kuří oka.

Husí prsa na víně
Suroviny:
husí prsa, 100 g kořenové zeleniny - celer, mrkev, petržel, cibule, sádlo, bílé víno, sůl, pepř, tymián

Postup:
Očištěnou zeleninu a cibuli nastrouháme nahrubo na struhadle. Husí prsa rozdělíme na 8 kousků a opečeme prudce na husím sádle, podlijeme vínem s vodou, přidáme strouhanou zeleninu s cibulí, tymián i sůl. Podléváme vždy, když se šťáva připéká a zelenina rovněž. Maso občas obrátíme. Zelenina a cibule by se měly během dušení téměř rozvařit. Šťáva se nezahušťuje.

Dobrou chuť!

Zdena Kabourková a Jaroslav Runštuk ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové