Vše o víně... Opravdu ukrývá pravdu? Ví a poví sommelier Ivan Nehera

11. září 2015

Ivan Nehera - člen Cechu českých vinařů a sommeliér - Vše o víně... Opravdu ukrývá pravdu? Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Víno je údajně nápoj bohů. Snad. Ale rozhodně je víno alkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů vinné révy. Slovo víno, stejně jako názvy vína v mnoha dalších jazycích, pochází z latinského názvu vína vinum. Vědecky se vínem a jeho výrobou a pěstováním vinné révy (vinařstvím) zabývá enologie. Podle některých studií má pravidelné pití vína příznivý vliv na lidské zdraví.

Proto jsme pro vás na pátek 11. září 2015 připravili Den jako víno s Českým rozhlasem Hradec Králové. V přímém přenosu z hospitalu na Kuksu se na vás již od 9:00 hodin těší Lada Klokočníková a Jitka Slezáková. A samozřejmě také jejich hosté.

Mezi ně bude patřit sommeliér Ivan Nehera, člen Cechu českých vinařů a občanského sdružení SIDURI v Kuksu. To si klade za cíl péči o naučnou vinařskou stezku, která začíná na obnoveném vinohradu Nad zámkem, pokračuje kukským údolím a končí v Galerii vín a také rozšiřovat všeobecné znalosti o víně.

Láhev od vína a špunty

A pozvame vás také na další ročník Vinobraní, které bude hostit Hospital na Kuksu v sobotu 12. září 2015.

Druhá sobota v září vždy patří slavnostem vína a burčáku v romantickém prostředí Hospitalu Kuks. Nejinak tomu bude i letos. Proto přijměte pozvání občanského sdružení SIDURI a obce Kuks na sobotu 12. září, kdy se sjede více než 30 vinařů z vinařské oblasti Čechy, Morava, ale i ze zahraniční provenience, aby představili návštěvníkům nejlepší z vína, které nabízejí.

Vinobraní doprovodí pestrý kulturní program, celodenní zábava pro děti a řemeslný jarmark. Bohaté občerstvení nabídne chuťovky k vínu, rozličné sýry, francouzské lahůdky a řadu dalších gastronomických zážitků.

Nalijeme čistého vína
Spustit audio