Víc peněz za nový stadion, nálezy v České Skalici a tajemná dřevěná stavba. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Hradecký magistrát už dostal požadavky sdružení stavebních firem na změnu smlouvy ohledně výstavby fotbalového stadionu. Společnosti chtějí navýšení ceny kvůli zdražení stavebního materiálu a prací, ale nejsou to jejich jediné požadavky. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Stavební firmy se k žádosti nechtěly vyjádřit, nejdřív je prý potřeba jednat s investorem, nicméně opoziční zastupitel Martin Hanousek ze Zelených prozradil, že společnosti chtějí navýšení ceny zhruba o odhadovanou míru inflace, prodloužení termínu dokončení stadiónu o dva měsíce a část platby předem, tedy formou zálohy.

Čtěte také

V České Skalici na Náchodsku je v plném proudu archeologický průzkum části náměstí. Je nutný pro plánovanou úpravu centra města. Prozatím archeologové odkryli plochu víc než tisíc metrů čtverečných a objevili třeba keramické střepy staré zhruba tři tisíce let, hlavní nálezy jsou ale ze středověku.

„Z českoskalického náměstí už máme kolem deseti beden archeologických nálezů. Jedná se o předměty denní potřeby od prvopočátku města, tedy z poloviny 13. století, až po militaria z roku 1866, kdy přímo na zdejším náměstí proběhly boje v rámci Rakousko - pruské války,“ přibližuje archeolog Jan Košťál probíhající výzkum.

Čtěte také

Na půdě kostela ve Starém Rokytníku se skrýval pro památkáře i milovníky historie doslova poklad. Za starým trámem ležela několik desítek let dřevěná stavba. Nejde náhodou o model sousedního, už zaniklého jezuitského zámku? Pokud ano, byl by to naprosto unikátní objev.

Mohla by stavba představovat podobu sousedního jezuitského zámečku, ze kterého zbylo jen pár zdí a kamenů? To byla také první myšlenka objevitelky tohoto nečekaného nálezu Štěpánky Tryznové. „Části té budovy byly schovány na půdě kostela za stropními trámy. A mě zajímalo, kdo a proč tam něco takového uložil a co ta stavba může vlastně představovat.“

autor: baj
Spustit audio

Související