Emoce nelze nařídit, dětská trasa Prachovskými skalami a MHD v Hradci Králové. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Každý den je jiný. Někdy se daří, jindy ne. Někdo nás rozčílí, pak zase potěší. Dá se život prožít v klidu a s kamennou tváří, stálým úsměvem na rtu a nenechat naše emoce, aby nás ovládly? A jak dostat negativní emoce pod kontrolu? O tom je radioporadna s psychologem doc. Janem Laškem.

Dá se říci, že pokud nezvládáme emoce, nemáme svůj život pod kontrolou?
Já si myslím, že určitě. Uvedl bych to trošku v širší souvislosti, psychologie má několik definicí a jedna z nich praví, že to je věda o prožívání a chování. Nepřetržitě, trvale prožíváme, jsme nějak nastaveni bazálně, což je většinou svázáno s temperamentem a chováme se podle situací vnějších i vnitřních. Nemůžeme neprožívat a nemůžeme se nechovat.

Čtěte také

Řemeslníci staví v Prachovských skalách na Jičínsku první naučnou stezku pro děti. Začínat bude u turistického informačního centra a povede k přírodnímu koupališti Pelíšek. Dětem a rodičům má zábavnou formou představit zajímavosti této přírodní rezervace.

První návštěvníci se na stezku vydají ještě před začátkem letních prázdnin, říká spolumajitelka Prachovských skal Rita Štór Schliková. „Je to trasa dlouhá přibližně 1,5 kilometru. Myslíme si, že je to procházka zhruba na hodinku. Bude tam umístěno devět naučných panelů a bude záležet pouze na tom, jak rychle si to celé rodiče s dětmi projdou.“

Čtěte také

Dopravní podnik města Hradce Králové pokračuje v zavádění nového odbavovacího systému. Podle některých cestujících je ale příliš pomalý a způsobuje jim komplikace. Dopravní podnik slibuje, že se systém zrychlí, až bude vypnut dosavadní e-shop pro dobíjení městských karet a používat se bude už jen ten nový. Zlepšení očekává do několika týdnů.

Královéhradecký dopravní podnik aktuálně provozuje dva e-shopy jízdenek současně. Ten stávající, který se chystá 17. června vypnout a nový, který ho nahradí. Jejich souběh ale zpomaluje odbavovací systém ve vozech městské hromadné dopravy.

autor: baj
Spustit audio

Související