Na Broumovsku přibývá turistů, Unikátní sportoviště a Žíhané afrikány v Hradci. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Turisté mířící do Broumovského výběžku si našli náhradu za Adršpašsko-teplické skály. Stále více si jich za cíl výletu vybírá například stolovou horu Ostaš nebo Broumovské stěny. Tahle dříve často prázdná místa jsou ale teď turisty přeplněná. Nestačí kapacita parkovišť, turisté navíc, podle ochránců přírody i majitelů pozemků, často ničí přírodu.

„Lidé chodí i mimo značené turistické trasy a tím ničí stromečky a zůstávají tam odpadky. Takže ten větší návštěvnický provoz přináší i tyto problémy,“ říká Jana Rutarová za Benediktinskou hospodářskou správu, která spravuje majetky opatství mimo jiné právě na Ostaši nebo v Broumovských stěnách.

Čtěte také

V Hradci Králové roste unikátní sportoviště, které na ploše 100 tisíc metrů nabídne možnosti sportovat nejen špičkovým profesionálům, ale i široké veřejnosti. Poskytne zázemí pro 10 různých sportů včetně ledové plochy, badmintonových kurtů nebo lezeckých stěn. Zatímco většina sportovišť je zatím jen na papíře, práce na novém tenisovém areálu už jsou v plném proudu.

„Roste zde novostavba šatnového a hygienického zázemí, součástí budou fyzioterapie, masérny, posilovna, wellness i restaurace. Včetně hotelového zázemí s kapacitou 64 lůžek. A staví se nová, pevná, tříkurtová tenisová hala s pevnými povrchy a sedm tenisových dvorců,“ popisuje Pavel Hep, předseda hradeckého tenisového klubu, který za projektem tenisové části areálu stojí.

Čtěte také

Záhony v Hradci Králové už se zbarvují novými letničkami. Dohromady jich bude 54 tisíc. Radost by všem kolemjdoucím měly dělat například šalvěje, afrikány, lobelky, hledíky, které jsou vyšší a plasticky zvedají záhony, a také šedivky a pryšce. Perličky jsou letos v krajském městě tři. Tou první jsou růžové jiřiny před Muzeem východních Čech v Hradci Králové.

Jiráskovým sadům letos dominují žíhané afrikány, které nejsou úplně běžné a určitě vzbudí pozornost a třetí novinkou jsou petúnie na Masarykově náměstí. Tam se letos Daniela Maternová, která záhony navrhuje, rozhodla pro trojkombinaci bílé, oranžové a modré barvy. Jak přiznala, sama je zvědavá, jak se vše bude líbit.

autor: baj
Spustit audio

Související