Šestimetrový ocelový drak opustil věž Staré radnice v Trutnově a vydal se na dalekou pouť do Brna

7. červen 2024 08:05

Z náměstí v Trutnově se vydal na cestu do Brna velký ocelový drak. Váží 350 kilogramů a zatím byl umístěný ve věži Staré radnice. A teď bude za doprovodu členů spolku "Trutnov - město draka" dva týdny putovat do Brna. Výprava půjde pěšky a nocovat bude v kempech nebo táborových osadách. 

Podle tisíc let staré pověsti pak trutnovský spolek draka symbolicky věnuje knížeti Oldřichu a městu Brnu.

Čtěte také

„Na začátku května proběhly v Trutnově tradiční Dračí slavnosti, kdy byl drak pověšen na věž Staré radnice. A letošní rok se trošku jiný v tom, že draka čeká cesta až Brna,“ popisuje výpravu mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Město Trutnov leží na místě, kde byl dle pověsti zabit drak. A pověst "O zabití trutnovského draka" také praví, že byl v roce 1024 darován do Brna. Takže letos to je právě tisíc let od této významné události, a to se musí oslavit! Spolek Trutnov - město draka, který oživuje text staré pověsti, se rozhodl uspořádat k tomuto výročí dvoutýdenní pouť s drakem z Trutnova do Brna.

Dračí slavnosti v Trutnově "Už ho nesou"

Jako každý rok byl drak začátkem května vyzdvižen na věž staré trutnovské radnice, a to během velkých městských slavností "Už ho nesou". Na rozdíl od jiných let ovšem letos na věži drak dlouho nezůstal.

Pouť draka do Brna

Čtěte také

Ve čtvrtek 6. června v odpoledních hodinách byl drak z radniční věže sundán a přenesen na travnatou plochu pod muzeem, kde byl položen na velký stůl. Po celou dobu až do druhého dne stála u draka stát stráž a pro příchozí děti bylo připraveno množství originálních herních stanovišť.

V pátek 7. června byl pal drak naložen na koňský povoz a vyrazil v doprovodu početné družiny na cestu do Brna. Celá pouť potrvá čtrnáct dní, a to do 21.června. Na vybraných místech spolek sehraje divadelní frašku, jejíž hlavním tématem bude samozřejmě drak. K účasti je zvána široká veřejnost. Každý bude mít možnost se připojit, i třeba jen na malý kousek cesty.

Dračí slavnosti v Brně

Celá pouť bude dovršena v sobotu 22. června, kdy budou uspořádány společné trutnovsko -brněnské dračí slavnosti v centru města Brna. Jako trvalá připomínka této poutě bude slavnostně odhalena pamětní deska a město Trutnov obdrží při této příležitosti darem zvon.

Už ho nesou
autoři: Tomáš Lörincz , baj | zdroj: Kudyznudy.cz
Spustit audio

Související