Umění ve veřejném prostoru je aktuálním odrazem celé společnosti, říká akademický sochař Petr Novák

14. červen 2024

Dílo, které nevyvolává emoce, není umění. Podle akademického sochaře Petra Nováka z Jaroměře jde ale také o to, jaké emoce by umění mělo vyvolávat. Umělec by měl být podle něho určitý šaman - léčitel, což se ne vždy daří. Pokud například srovnáme jezdeckou sochu sv. Václava na Václavském náměstí od Josefa Václava Myslbeka a sochu sv. Václava na mrtvém koni od Davida Černého v pasáži Lucerna, je vidět velmi odlišný étos.

Čtěte také

„Dalším příkladem je letiště Václava Havla. Letiště se tak jmenuje pro ten étos, který Václav Havel přinesl do společnosti a který spočívá v tom, že obětoval roky života za ideály svobody a demokracie, což jsou pro nás velké hodnoty. A na tom letišti je vrtulová kráva z bronzu. Díla tohoto typu nám říkají, že všechno je možné a svědčí to o stavu společnosti v jakém je. Jakákoliv hanebnost má stejnou popularitu jako jakákoliv ctnost a je mezitím naprosté rovnítko.“

Akademický sochař Petr Novák se narodil a vyrůstal v Jaroměři ve východních Čechách pod vlivem barokního sochařství B. M. Brauna. Od dětství se zajímal o přírodu, která se prolíná jeho životem a celou tvorbou. K jeho nejvýznamnějším dílům patří pomník u Střezetic, který připomíná konec bitvy u Hradce Králové 3.července 1866.

„Věnoval jsem mu velký kus života a šlo mi o to, že ta tragédie, která se tam odehrála, má jakýsi zlatý obrys černého mraku. A sice ten, že voják od raněného koně neutekl a snažil se ho postavit na nohy. Je tam zodpovědnost, přátelství, kamarádství,“ říká Petr Novák.

Čtěte také

Zatímco všude zuří vědecko technická revoluce s umělou inteligencí, u vás jsou to prožitky přirozeného světa, což je pro vás asi největší inspirace?
„Mám psa, dva koně, 25 pávů a v ateliéru je i terárium se cvrčky, protože nesnáším zimu. Když zima udeří, tak mi tam cvrkají jak za rozzářeného letního dne na horské louce. Je to záměrné. Jsem si vědom přetechnizování světa, tak nabízím i ostatním lidem udržení přirozenosti, aby se úplně nezbláznili a zůstali duševní zdraví. Tedy vedu je k pozorování přírody a k žití s přírodou a aby se zachránilo to, co se dá.

Každý má ten svůj svět

Akademický sochař Petr Novák z Jaroměře

„Svět se k člověku staví tak, jak člověk předpokládá, že ten svět je. Každý člověk má svůj svět. Gangster svět gangsterů, farář svět kostela, podnikatel svět ryb, kde ty velké požírají malé. Každý má ten svůj svět, který jakoby mu odpovídal, že tohle ano, tohle je pravda. Myslím si, že umění by mělo obsahovat nějakou katarzi neboli očištění. Mělo by vést člověka k harmonizaci s vesmírem, dodává Petr Novák.

Akademický sochař Petr Novák zve i ostatní k dialogu. O víkendu rád přivítá zájemce ve svém ateliéru, který se zapojil do Víkendu otevřených ateliérů. Sídlí v Josefově v umělecké kolonii Bastion 4. Otevřeno bude mít od 10 do 17 hodin.

Spustit audio

Související