Na půdě kostela ve Starém Rokytníku na Trutnovsku se desítky let ukrývala tajemná dřevěná stavba

23. květen 2022 07:35

Na půdě kostela ve Starém Rokytníku se skrýval pro památkáře i milovníky historie doslova poklad. Za starým trámem ležela několik desítek let dřevěná stavba. Nejde náhodou o model sousedního, už zaniklého jezuitského zámku? Pokud ano, byl by to naprosto unikátní objev.

Dřevěná stavba byla schovaná za trámem, je zaprášená a v poničeném stavu. Co necelý metr vysoká stavba představuje a k čemu sloužila, po tom teď spolu s odborníky pátrají členové spolku Přátelé Starého Rokytníku.

Čtěte také

„Je evidentní, že je to vršek střechy nějaké několikapatrové stavby.“ Na tajemnou dřevěnou stavbu se přijel do kostela svatého Šimona a Judy podívat ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu z Josefova Jiří Balský.

Bere do rukou jednu část po druhé a prohlíží si ji ze všech stran. „Tady vidíme jednu barokní kapli. Vidíme čtyři věže, které se nedají nějak spasovat k sobě. A vidíme tady nějaké torzo, zdá se zámecké budovy. A vidíme, že je to hodně nekompletní.

Mohla by stavba představovat podobu sousedního jezuitského zámečku, ze kterého zbylo jen pár zdí a kamenů?

Čtěte také

To byla také první myšlenka objevitelky tohoto nečekaného nálezu Štěpánky Tryznové. „Části té budovy byly schovány na půdě kostela za stropními trámy. A mě zajímalo, kdo a proč tam něco takového uložil a co ta stavba může vlastně představovat.

Zřícenina zámku je přístupná a tak se jdeme podívat pro lepší představu přímo tam, do jejího středu.

Do dnešních dnů se dochovalo pravděpodobně pouze jediné vyobrazení podoby zdejšího zámku. „Jedná se o krásnou, vrcholně barokní sochu svatého Floriána v Žirči, v jejíž spodní části jsou celkem čtyři reliéfní kartuše. Ty zobrazují skutečná místa a stavby.

Jak tedy zámek vypadal?

„Ten zámeček, který tady stál, byla elegantní centrální stavba zhruba na čtvercovém půdorysu. Bohužel, po zrušení jezuitského řádu v 80. letech 18. století, zámeček přestal plnit svoji funkci. Uvádí se, že sloužil jako škola a na počátku 19. století vyhořel, vysvětluje Štěpánka Tryznová.

Pravděpodobně jediné zobrazení zaniklého jezuitského zámku ve Starém Rokytníku na Trutnovsku

Teď ale zpět k nečekanému nálezu z půdy, který podle památkářů mohl vzniknout někdy ve druhé polovině 19. století.

Čtěte také

O tom, jestli může dřevěná stavba schovaná za starým trámem zobrazovat podobu zdejšího zámku, má teď Jiří Balský už jasno. „Můj závěr je, že přemýšlet o modelu jezuitského zámečku tady ve Starém Rokytníku není důvod. A jestli to je nějakým stavem inspirováno, to je možné, ale spíš to vypadá jako kulisy pro Betlém, který už tady ale nikdo nikdy neviděl.

Po podobě jezuitského zámečku ve Starém Rokytníku na Trutnovsku tak budou památkáři i členové zdejšího spolku pátrat dál.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související