Archeologové objevili při průzkumu náměstí v České Skalici zajímavé předměty z 13. až 19. století

21. květen 2022 18:40

V České Skalici na Náchodsku je v plném proudu archeologický průzkum části náměstí. Je nutný pro plánovanou úpravu centra města. Prozatím archeologové odkryli plochu víc než tisíc metrů čtverečných a objevili třeba keramické střepy staré zhruba tři tisíce let, hlavní nálezy jsou ale ze středověku.

Čtěte také

„Tady si berte tu spáleništní vrstvu, ať to hezky vynikne,“ říká archeolog Jan Košťál při kontrole odkryvů nálezů v jedné části náměstí v České Skalici na Náchodsku.

„Stojíme právě u pozůstatků středověké pece, kterou jsem zde odhalili. A hned za ní je pravděpodobně pozůstatek další pece. Tu máme odhalenou pouze z části, říká k zajímavým nálezům.

Tuhle pec, která se zachovala jen z části, nebudou mít lidé možnost v budoucnu nikde vidět. Slouží především archeologům ke zdokumentování. Ale je tady celá řada předmětů, které byly skutečně vyzvednuty a časem budou také k vidění pro veřejnost.

„Z českoskalického náměstí už máme kolem deseti beden archeologických nálezů. Jedná se o předměty denní potřeby od prvopočátku města, tedy z poloviny 13. století, až po militaria z roku 1866, kdy přímo na zdejším náměstí proběhly boje v rámci Rakousko - pruské války, přibližuje Jan Košťál probíhající výzkum.

Čtěte také

A upřesňuje zajímavé předměty, které byly dosud nalezeny. „Je tu velké množství mincovních nálezů. Máme husitské peníze z 15. století až po mince z 19. století. K nejzajímavějším předmětům patří nález zhruba pět až šest centimetrů vysoké nádoby s výlevkou. Pravděpodobně jde o kojeneckou lahvičku, kterou můžeme datovat do období 14. či 15. století.

Archeologické práce na náměstí v České Skalici na Náchodsku by měly skončit v první polovině letních prázdnin. Následně sem najedou stavební stroje a začne samotná úprava prostoru. Objeví se tady nová parkovací místa a například i vodní prvek.

Spustit audio

Související