Václav Souček: O prestiži

Možná je ještě brzy na pár slov o prestiži Senátu. Druhá nejvyšší ústavní funkce nedá spát politickým partajím, potažmo jejich klubům - a tak ještě nedohasl plamínek smutku nad odchodem Jaroslava Kubery, a už jsou v pohybu stranické zájmy. 

Aspirant na dominanci v opozičním houfci neprodleně posílil přivábením nezávislé senátorky, starostové a nezávislí přisoudili čáku místopředsedovi, otužilému dlouholetým ředitelováním populárního pražského gymnázia.

Otázka „kdo za Kuberu“ zní přesněji „kdo po Kuberovi“, protože zesnulý teplický patriot nastavil laťku hodně vysoko.

Pokud nestačí příměr z atletiky, tak ještě jeden z bílého sportu, z tenisu: po odchodech Berdycha a Štěpánka z reprezentace tam zeje výkonnostní mezera. Což by úctyhodný sbor Senátu - coby korektiv a pojistku volebního i ústavního systému - potkat nemělo.

Stranou zvýšeného zájmu veřejnosti o budoucího šéfa Senátu se odehrávají úporné volební půtky o vyhovující persony, nakloněné stranickým zájmům; o místa v Radách veřejnoprávních médií, tedy Českého rozhlasu a České televize.

O prestiži se ještě povede dlouhá debata.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.